Ny forskning: vegetarisk dag kan chocksänka utsläppen

Foto: Kyle Mackie, Unsplash 

Ny forskning visar att klimatutsläppen skulle kunna sänkas extremt mycket bara genom att den rika befolkningen i världen gick över till vegetarisk mat en dag i veckan.

Sven Elander

create 2024-11-15 update 2024-11-15

Om befolkningen i rika länder gick över till vegetarisk mat bara en dag i veckan skulle detta kunna få enorm effekt i form av minskade koldioxidutsläpp. Det visar en ny studie i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) som refereras av bland andra Natursidan.

Hur hänger det här ihop då?

Jo, en minskning av nötköttkonsumtionen på 13 procent skulle frigöra mark för skogsåterväxt, vilket skulle kunna binda cirka 125 miljarder ton koldioxid – motsvarande tre års globala utsläpp. Kalkylen bygger alltså på att den mark som i dag används för att föda boskap i stället skulle användas för att binda koldioxid. ”Strategiska förändringar” kan genom detta balansera klimatfördelar och livsmedelsproduktion. Naturlig skogsåterväxt eller riktad plantering kan påskynda kolinbindningen och minska beroendet av fossila bränslen.

Rapportens författare menar att det framför allt är i rikare länder som den största potentialen finns, eftersom de marker som i dag används för att föda djur där skulle kunna återbeskogas i högre utsträckning och därmed bidra till att binda mer kol.

Rapportens huvudförfattare är Matthew N. Hayek, biträdande professor vid New York University’s Department of Environmental Studies.

Foto: Kyle Mackie, Unsplash

Dela