Kristerssons kris: Sverige chockrasar i ranking

Sämre klimatarbete än Indien, Marocko och Filippinerna. Det är facit för Sveriges regering när internationella klimatexperter chocksänker Sveriges betyg i sin globala ranking.

Lorentz Tovatt

create 2024-11-20 update 2024-11-20

Varje år, i samband med FN:s klimattoppmöte, släpps en global rankning av världens länders klimatarbete. Sverige har en tradition av att placeras högt på listan, men nu har något drastiskt hänt.

Det är en sammanvägd lista med betyg inom de fyra kategorierna utsläpp, förnybar energi, energibesparingar och politik. Helheten ger en placering på listan. Under den tidigare rödgröna regeringen låg Sverige ofta på plats 4 eller 5 (de tre första lämnas demonstrativt tomma, vilket innebär att Sverige alltså ofta var på plats ett jämfört med andra länder).

I år, när regeringens politik trätt i kraft och utsläppen ökat kraftigt, åker Sveriges regering på en rejäl snyting. Man faller till plats 11 på listan.

Och det är inom just fältet ”politik” som kritiken är som hårdast. CCPI motiverar sina låga betyg såhär:

  • Den nuvarande svenska regeringen backar på många progressiva klimatpolitiska åtgärder, såsom flygskatten, stöd för elfordon och investeringar i järnvägssystemet.
  • Våra experterna poängterar att Sverige nu tappar sin position som ledare inom internationell klimatpolitik och kräver att regeringen behåller progressiva klimatpolitiska åtgärder.

 

Den osmickrande placeringen betyder att Sverige nu får finna sig i att rankas sämre än Indien, Filippinerna och Marocko.

Men det blir värre. Om man bara ser till kategorin ”nationell klimatpolitik” hamnar Sverige på en chockerande 54:e plats – sämre än länder såsom Kazakstan, Indonesien och Thailand.

Foto: Frankie Fouganthin och SVT.

fact_check Fakta

The Climate Change Performance Index (CCPI) gavs ut första gången 2005 och därefter årligen. Det är ett oberoende mätverktyg som granskar och betygsätter länders klimatarbete. Bakom rankingen står organisationer så som Germanwatch, NewClimate Institute och Climate Action Network.

Dela