Alla sågar regeringens kärnkraftsförslag – vi har hela listan

Experter, företag, organisationer och regeringens egna myndigheter. Alla har de en sak gemensamt – de säger tack men nej tack till regeringens kärnkraftsstöd.

Lorentz Tovatt

create 2024-12-04 update 2024-12-04

Det var när regeringen insåg att inget företag var särskilt intresserade av att bygga nya reaktorer som de skred till verket – de snabbutredde ett förslag som skulle innebära att en stor mängd av skattebetalarnas pengar snabbt ska kunna pumpas in i nya reaktorer. 

Förslaget går bland annat ut på gigantiska statliga lån med konstruerat låg ränta och en så kallad prisgaranti – det vill säga ett politiskt bestämt pris som ska gälla i 40 år för kärnkraftsbolaget i fråga. 

Nu har förslaget varit på så kallad remiss – företag, organisationer och myndigheter har haft möjlighet att ha synpunkter på förslaget. 

Och för regeringen är läsningen nedstående. Kritiken mot stödet är öronbedövande – även från de egna expertmyndigheterna och till och med även från högerns egna tankesmedjor. Här ger vi er: listan på alla som sågar regeringens kärnkraftsplaner: 

– Energimarknadsinspektionen (Ei) – myndigheten som bland annat har ansvar för att energimarknaderna ska fungera väl – säger nej till förslaget i sin helhet. De varnar för ett bristfälligt underlag samt att det är ytterst oklart om förslaget är samhällsekonomiskt rimligt. 

– Ei får medhåll från en annan expertmyndighet – Naturvårdsverket. De varnar också för att miljökonsekvenser inte tagits med i förslaget samt att förslaget riskerar att slå hårt mot annan kraftproduktion. 

– Just perspektivet att förslaget riskerar att lamslå stora delar av den övriga marknaden får medhåll från de flesta remissvaren. Detta förs fram bland annat av energibolaget Eon och Lokalkraft, som organiserar lokala energiföretag. 

– En annan kritik som riktas mot förslaget är bristen på teknikneutralitet. Stödet är utformat enbart för kärnkraft, något som bland annat ifrågasätts av myndigheten Konkurrensverket.  

– Det blir ännu mer intressant när det kommer till de aktörer som rent ideologiskt ligger närmare den sittande regeringen. Här kan särskilt noteras den sylvassa kritik som kommer från Institutet för Näringslivsforskning. I sina synpunker för de fram att de ser “stora nackdelar och risker” med förslagen. 

Den sista organisationens svar är särskilt beklämmande för regeringen, framförallt eftersom det kombinerades med en debattartikel i SvD – underskriven även av två andra tunga högerorganisationer: Timbro och Ratio – Näringslivets forskningsinstitut. I artikeln är organisationerna inte nådiga mot regeringens politik: 

Den som vill spendera hundratals miljarder av skattebetalarnas pengar på att subventionera kärnkraft har en tung bevisbörda att visa att det finns enorma marknadsmisslyckanden av samma storleksordning. Det har regeringen hittills misslyckats med. Den senaste utredningen redovisade inte någon sammantagen samhällsekonomisk analys av förslaget.

I artikeln pekar de på att hela förslaget utgår ifrån ett planekonomiskt tänkande och att beräkningarna för kostnaderna lika gärna kan vara en enda stor glädjekalkyl. Samma kritik framfördes också av Insitutet för Näringslivsforsning i SVT

Fler och fler varnar alltså för den dyra politiken som riskerar bli följd av att Tidöpartierna prioriterar kärnkraft till varje pris. Frågan är när regeringen själva väljer att backa. 

Foto: Stina Virkamäki, Frankie Fouganthin och SVT (beskurna)

Dela