Regeringen har bestämt sig, Sverige ska bygga ny kärnkraft. Och det verkar som att det får kosta vad det kosta vill.
För att kärnkraftsbolagen ska våga investera föreslår regeringens utredare nämligen storskaliga statliga stöd som totalt kan uppgå till tusentals miljarder kronor. Det handlar om både subventionerade lån och ett garanterat statligt planerat pris som ligger en bra bit över marknadspriset.
Nu visar det sig att prislappen som skattebetalarna kommer få betala kan bli ännu saftigare. Detta enligt regeringens egen kärnkraftssamordnare.
Bakgrunden är nämligen den tidsplan som regeringen satt upp för bygget. I en intervju med EFN meddelar nämligen kärnkraftssamordnare Carl Berglöf att tidsplanen i sig kan pressa upp priset. På frågan hur sannolikt det är att ha två nya reaktorer på plats år 2035 svarar han:
– Jag vill inte riktigt föregå min analys, men ja, det går att få två stora reaktorer på plats till 2035. Under förutsättning att man så fort som möjligt, vi pratar i år, tecknar avtal med någon leverantör och börjar agera riktigt snabbt och det innebär i praktiken att man går med på leverantörens alla villkor och då blir det sannolikt dyrt. Så det är egentligen en kostnadsfråga.
Vad betyder det konkret?
– Jo för att då säger leverantören okej, vi kan få de här rektorerna på plats, vi flyttar upp er i kön, ni får gå före Polen, Tjeckien och alla andra, men det kommer att kosta. Det skulle kunna handla om ett högre lösenpris.
Det som Berglöf syftar på här är att det är så få aktörer som idag bygger kärnkraft i världen att det uppstått en ”kö” i leveranskedjorna. Möjligheten finns förstås att vända sig till de statliga bolag som bygger i Kina och Ryssland, men där uppstår istället frågor om säkerhetspolitiska avvägningar.
Dilemmat som regeringen står inför innebär att man helt enkelt kan tvingas betala överpris – eller erkänna att tidsplanen man utlovat inte håller.
Det ska ovanpå detta sägas att den siffra som regeringens utredare föreslaget som subventionspris – 80 öre/KWh – redan ligger långt under den nivå som garanterats liknande kärnkraftsprojekt. Kärnkraftsel från nya reaktorer i Finland, Storbritannien och Frankrike kommer vara minst dubbelt så dyrt. Vilket pekar på att det helt oavsett kommer stå skattebetalarna dyrt.