Andra Östersjöländer ser inte havsvindkraft som militärt problem

Photo by Shaun Dakin on Unsplash

Regeringen säger nej till havsvind motsvarande hela Sveriges elförbrukning – av militära skäl. Men en blick på andra länder visar att intressena går att kombinera.

Jorunn Fagerström

create 2024-11-18 update 2024-11-18

Regeringen har skapat ramaskri genom att neka tillstånd för 13 havsvindsparker i Östersjön. Projektet skulle skapa el motsvarande 18 kärnkraftsreaktorer, eller hela Sveriges energiförbrukning.

Anledningen? Den havsbaserade vindkraften är oförenlig med det svenska försvarets verksamhet. Ett påstående från regeringen som mött stark kritik. Inte minst från Sveriges före detta försvarsminister, som kallat beslutet för ”självskadebeteende”.

Nu rapporterar DN om att militären i andra länder har kunnat hitta gemensamma lösningar med vindkraftsbolagen. I exempelvis Polen har havsbaserad vindkraft tillåtits trots att landet ligger i ett säkerhetspolitiskt utsatt läge. Enligt kraftbolagen möjliggörs detta genom ”en konstruktiv och fungerande dialog med den polska försvarsmakten”.

Tobhias Wikström är före detta stridspilot och numera energikonsult med fokus på totalförsvaret och den gröna omställningen.

– Att de flesta Östersjöländerna satsar på havsvindkraft men inte Sverige tror jag till del beror på tillståndsprocessen, säger han till DN.

För att inte militär spaning ska försämras kan vindkraftverken behöva förses med radar och sensorer. Men detta är alltså fullt möjligt. I Polen har vindkraften till havs till och med varit en fördel försvarsmässigt, enligt Branschorganet Wind Europe. På detta område ligger Sverige efter, enligt Tobhias Wikström.

– Försvarsmakten har kunnat luta sig tillbaka mot sitt starka mandat och inte behövt engagera sig så mycket i forskningen om radar och sensorer kring vindkraftsparker.

Vindkraft i Östersjön har stor potential. Andra Östersjöländer mobiliserar för att utnyttja den, och Sverige ser ut att halka efter i utvecklingen.

Dela