Bensinbilister får miljarder – tågresenärer får… höjda priser

Foto: Tom Samuelsson, Wikimedia commons

Flera regioner går fram med höjningar av biljettpriserna i kollektivtrafiken för att klara den ekonomiska krisen.

Sven Elander

create 2023-11-06 update 2023-11-06

”Det har blivit för dyrt att vara svensk”, brukar energiminister Ebba Busch (KD) säga. Och nu blir det ännu dyrare. Särskilt om du reser med kollektivtrafiken. Väljer du bilen (bensin eller diesel) får du miljarder i  subventioner av regeringen. Väljer du tåg eller buss får du… höjda biljettpriser.

Det är Ekot som rapporterar om att flera regioner nu planerar att höja biljettpriset i kollektivtrafiken, eftersom ekonomin helt enkelt inte går runt. SKR fick inte i närheten av vad de krävde inför att budgeten presenterades i september.

Alla regioner utom fyra uppger för Ekot att de antingen beslutat eller för diskussioner om besparingar. När Ekot räknar samman de belopp som nämns landar summan på runt 10 miljarder kronor. Samtidigt finns de som ännu inte hade någon siffra att uppge så totalbeloppet väntas bli högre.

Samtidigt har regeringen öronmärkt enorma satsningar till bilister (bara om du tankar fossilt). 6,5 respektive 6,7 miljarder satsades på att sänka priset på fossila bränslen i budgetpropositionerna för 2023 och 2024.

Inte undra på att pengarna tog slut när det var dags för kollektivtrafiken.

 

Foto: Tom Samuelsson, Wikimedia Commons.

Dela