FN:s stora miljömöte COP16 i Colombia har på övertid rundats av i samband med att ländernas förhandlare börjat lämna mötet för att hinna med sina transporter hem. Mötet har lett till vissa framgångar, men den stora knäckfrågan är ännu olöst – den om ekonomin.
Redan för två år sedan utlovades 200 miljarder dollar per år av världens länder för att säkra naturskyddet. Och det var nu som länderna skulle leverera. Men istället blev det en tummetott av satsningarna, det rapporterar bland annat Reuters.
Främst rika länder – inte minst i EU – pekas nu ut som syndabockar. Bland tidigare löften fanns en särskild pott av pengar som skulle betas av just de rika. Istället har nu flera europeiska länder sänkt sina biståndsbudgetar och dragit ner på pengarna till skydd av natur. Bland dessa hittar vi Sverige och den svenska regeringen.
Mötet var inte bara ett fiasko, vissa beslut gick ändå åt rätt håll. Bland annat beslutades om att inrätta ett permanent organ för att representera urbefolkningar och lokala samhällens intressen på FN:s miljömöten. Dessutom har mötet lett till framsteg i frågan om att skydda haven, vilket Klimatgranskaren rapporterat om tidigare.
Förhandlingarna kommer att återupptas i framtiden, bland annat för att lösa frågan om finansiering.
Photo by Casey Horner on Unsplash