För att möta sitt vallöfte om ny kärnkraft har regeringen tillsatt en utredning som ska komma med förslag om hur mycket statligt stöd kärnkraften behöver. Utredningen har nu lanserats, via en pressträff. Totalt kommer svenska skattebetalare behöva betala tusentals kronor mer i elskatt, om förslagen blir verklighet.
På pressträffen stod det klart: det är inga småsummor som krävs för att det ska bli ny kärnkraft i Sverige. Om nya reaktorer ska byggas så krävs det att staten går in med ekonomiskt stöd som motsvarar ungefär en tredjedel av den totala investeringen. Dessutom ska staten erbjuda billiga lån, där skattebetalarna får stå för risken.
Så hur mycket rör det sig om? Jo, det beror på hur många reaktorer som ska byggas. På pressträffen utgick utredaren från att det ska byggas fyra reaktorer. Men om man tar regeringen på orden ska Sverige totalt bygga tio nya reaktorer. Och i så fall rinner det iväg rejält kostnadsmässigt.
Om man räknar på ett elpris på runt 50 öre/kWh så kommer regeringens kärnkraftsstöd kosta vanliga hushåll flera hundra kronor i månaden extra i elskatt. Om man istället räknar på fyra reaktorer rör det sig om någon tusenlapp per år.
Men det stannar inte där. Regeringens utredare vill dessutom att staten ska ge billiga lån till kärnkraftsbolagen. Dessa lån ska skattebetalarna ta risken för, genom en konstruerat låg ränta. Totalt ska staten erbjuda lån på 300 miljarder kronor till de fyra reaktorer som ska ingå. Även detta kommer alltså kosta de svenska skattebetalarna mycket pengar i form av höjd skatt.
Det återstår att se vad regeringen kommer göra med förslagen, men finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) betonade på pressträffen att regeringens arbete med att bygga ny kärnkraft kommer fortsätta vara hög prioritet.