Efter Berlinsuccén – när kommer nattåg till Paris?

Foto: Alex Harmuth, unsplash

Somna i Malmö, vakna i Paris. Efter att nattåget till Berlin blivit en sådan succé frågar sig nu allt fler när SJ ska utöka sin repertoar.

Sven Elander

create 2024-03-15 update 2024-03-15

Det är ingen överdrift att säga att svenska folket älskar nattåg. Sedan SJ drog igång nattåget mellan Stockholm och Berlin via Hamburg hösten 2022 har intresset varit enormt. Företaget hade tänkt göra ett uppehåll hösten 2023, men efterfrågan var så stor att man ändrade sig och fortsatte. Samtidigt har det också bidragit till att flygandet till Berlin rasat. Nattåget är inget annat än en succé.

Men trots detta har SJ inga planer på att starta nya nattågslinjer.

”Fokus just nu ligger på att utveckla våra befintliga nattågslinjer. I framtiden ser vi positivt på att förlänga nattågen till Duved till att gå ända till Trondheim, med det är beroende av en utökning av statliga medel”, svarar SJ när Klimatgranskaren frågar dem om det finns några planer på nya nattågssträckor.

Men drömmen om att somna i Malmö och vakna i Paris eller åtminstone Bryssel borde inte ligga så långt bort.

2020 beslutade den dåvarande regeringen att Trafikverket skulle upphandla två nattågslinjer. Dels från Stockholm till Hamburg (den linje som är i gång och som förlängts till Berlin), dels från Malmö till Bryssel. Från Bryssel går det sedan snabbt att ta sig vidare till städer som Paris och London. Den senare upphandlingen drabbades dock av problem med de tyska myndigheterna.

Men sedan 2020 har mycket hänt i Europa vad gäller nattåg. Det är tydligt att den negativa trenden har vänt och att nattågen är väg tillbaka – med besked. Bara under slutet av förra året öppnade fyra nya nattågslinjer: Berlin-Paris, Berlin-Bryssel, Warszawa-München och Paris till Aurillac, i centrala Frankrike. Det framgår av Back on Tracks senaste version av den europeiska nattågskartan.

Nattåg är inte bara extremt trevligt. Det är också klimatsmart. Enligt en ny forskningsstudie är 20 till 30 procent av svenska flygresenärer beredda att byta till nattåg för sina resor till kontinenten. Men det kräver ett antal förbättringar: billigare biljetter, bekvämare tåg, kortare restid och förenklade bokningssystem.

Så frågan till SJ är: När kommer nattåget till Paris?

 

Foto: Alex Harmuth, unsplash

Dela