Den genomsnittliga livslängden för en bil i Sverige är 15-20 år, beroende på modell och körsträcka, enligt Konsumentverket. En genomsnittlig årlig körsträcka är cirka 1250 mil per år, vilket innebär att en fossilbil som gått 20 000-25 000 mil ofta börjar närma sig slutet av sin livscykel.
Batteriets hållbarhet brukar vara en av de främsta invändningarna mot elbilar. Många verkar tro att de åldras lika fort som en mobiltelefon. Men en studie från 2023, som Carup har rapporterat om, visar att det är helt fel.
Över alla år och elbilsmodeller, förutom stora återkallelser, har endast 2,5 procent av batterierna behövt ersättas. För elbilar från 2016 och framåt har endast 1 procent behövt byta batteri. I majoriteten av fallen har biltillverkaren dessutom tagit hela kostnaden.
Resultatet visar alltså att batterierna håller mycket längre än vad folk tror. Ytterligare en slutsats är att batteriernas degradering inte är linjär. Den största försämringen sker under bilens första två år. Därefter sker försämringen mycket långsamt. Vid 16 000 mil kvarstår vanligtvis 90 procent av kapaciteten.
En elbil, såväl ny som begagnad, är alltså redan idag en mycket klok investering jämfört med en bensin- eller dieselbil – och tekniken utvecklas snabbt.
Om exakt 10 år, 2035, säljs inte längre nya fossilbilar i EU. Bensin- och dieselbilar går då endast att skaffa på sajter som Blocket och Facebook Marketplace. Priset på bensin och diesel kommer dessutom successivt att höjas i takt med att EU:s utsläppsrätter blir både färre och dyrare.
Vem vill investera i en fossilbil som kommer att kosta mer och mer att köra, samtidigt som andrahandsvärdet garanterat kommer att störtdyka när fler väljer elbil?
Trots att den svenska regeringen la över 31 miljarder kronor på att subventionera fossila bränslen under 2023, går det inte längre att förbise att den fossila eran tar sitt sista andetag.
God fossilfri fortsättning!
Markus Barnevik Olsson