År 2024 var inget bra år för fossil elproduktion i EU. Den största elproduktionen i EU:s medlemsländer kommer idag från förnybar energi, 48 procent. Året innan var siffran 44,7 procent. Kärnkraft står för 24 procent, med Frankrike som den överlägset största användaren. Elproduktion från olja och fossilgas står numera för 28 procent, detta enligt Eurelectrics årliga rapport.
Mycket talar för att 2025 blir året då förnybar energi producerar över hälften av elektriciteten i EU.
Rapporten visar också att elpriset inom EU minskade med hela 16 procent jämfört med året innan. Under det första halvåret var de svenska elpriserna, omräknat till köpkraftsparitet, femte lägst bland samtliga EU-länder. Lägst var de i Malta, Ungern, Bulgarien och Finland. Dyrast var det i Tjeckien som i genomsnitt hade dubbelt så höga priser som i Sverige, enligt EU-kommissionen.
Efterfrågan på el ökade väldigt lite, endast två procent, i paritet med hur mycket som behöver elektrifieras. Varför efterfrågan var lägre 2024 jämfört med åren innan energikrisen 2022 kan delvis förklaras av högre energieffektivitet och energibesparingar. Dock står industriell avveckling för mer än 50 procent av denna negativa effekt.
Siffrorna visar att EU-kommissionen står inför en stor utmaning år 2025 – att accelerera industrins klimatomställning.
Foto: rawpixel.com