Forskarens larm: ”Nästa pandemi kan komma från minkfarmerna”

Foto: Aktuellt i Politiken.

Nästa pandemi kan mycket väl komma att spridas till människan via minkfarmer, visar en ny forskarstudie. Men regeringen har inga planer på att stoppa den riskfyllda verksamheten.

Sven Elander

create 2023-02-14 update 2023-02-14

I höstas upptäcktes att minkar troligen smittats av en fågelinfluensa via fiskmåsar på en gård i spanska Galicien. En ny studie från tidskriften Eurosurveillance, som uppmärksammas av tidningen ATL, har gått igenom vad det egentligen var som hände när viruset muterade så att det kunde spridas från däggdjur till däggdjur.

Nu höjer forskare varningsflagg för vad som kan ske om vi låter minkfarmerna fortsätta. Matthew Baylis, professor i epidemiologi vid Liverpools universitet, är en av de som uppmärksammat den nya studien:

”För två år sedan skrev jag om riskerna med minkuppfödning kopplat till Covid. Och nu ser vi ännu större risker för fågelinfluensa, eftersom minkar skapar en utmärkt möjlighet för viruset att anpassa sig till däggdjur. Det är härifrån nästa pandemi kan komma”.

I Sverige föds cirka en halv miljon minkar upp årligen, enbart för sina pälsars skull. Men regeringen har inga planer på att lägga ner verksamheten. Frågan om pälsdjursfarmer nämns överhuvudtaget inte i Tidöavtalet.

 

Dela