Gigantiska vindparkerna får grönt ljus – hamnar hos regeringen

På bara några månader har fler gigantiska vindkraftsparker ute till havs fått grönt ljus från länsstyrelserna. De kan producera mer än all svensk kärnkraft. Nu ligger de på regeringens bord för beslut.

Lorentz Tovatt

create 2024-07-03 update 2024-07-03

På bara några månader har länsstyrelser runt om i landet sagt ja till tre gigantiska vindparker till havs. Idag kom grönt ljus till en fjärde. Tillsammans skulle de producera över 56 TWh – en bra bit över vad all svensk kärnkraft producerar.

Tidigare i år har länsstyrelser sagt ja till Vattenfalls och norska Zephyrs flytande vindkraftsprojekt Poseidon, OX2:s projekt Aurora och Freja Offshores projekt Mareld. Under onsdagseftermiddagen sade länsstyrelsen i Gävleborgs län även ja till Skyborns ansökan om att bygga den havsbaserade vindkraftparken Eystrasalt utanför Hudiksvall.

Detta betyder att besluten för parkerna nu ligger på regeringens bord. Hittills har regeringen sagt ja till ett fåtal parker, men samtidigt motarbetat kraftslaget genom att stoppa utbyggnaden av elnätet till havs och dra ner anslagen till ansvariga myndigheter. Detta har gjort att det skapats osäkerhet inom branschen och att det blir svårare att få ihop den ekonomiska kalkylen. Därför är det också osäkert om de som nu hamnar på regeringens bord faktiskt kan bli verklighet.

Photo by Jesse De Meulenaere on Unsplash (beskuren) 

Dela