Grekisk extremhetta – turister flyger dit ändå

Bild från tidigare skogsbrand i Turkiet. Foto: Felton Davis, Creative Commons

Fem turister uppges ha dött på kort tid i Grekland efter den rekordtidiga värmeböljan. Men det hindrar inte charterplanen från att fortsätta flyga dit.

Redaktionen

create 2024-06-20 update 2024-06-20

Grekland plågas av en rekordtidig värmebölja. Temperaturen har rört sig kring 40-strecket under ett antal dagar i juni. I Chania på Kreta uppmättes 44,5 grader under torsdagen, skriver The Guardian.

Det är inte ovanligt under högsommaren i slutet av juli och början av augusti, men att hettan kommer så tidigt är extremt. Myndigheterna har redan stängt turistattraktioner som Akropolis och utfärdat varningar till invånare och turister om att undvika utomhusaktiviteter.

”Vi har haft flera värmeböljor under 2000-talet, men ingen före den 15 juni”, säger en grekiske TV-meteorolog Panos Giannopoulos till Independent.

På elva dagar har fem turister dött av värmen. Flera av dem efter att ha gett sig ut på vandringar i extremhettan. Men det hindrar inte svenska turister från att boka charterresor till Grekland.

– Folk glömmer snabbt sådant som är negativt. Kanske inte om man själv hamnat i en extrem situation, då kanske man funderar över om man vill uppleva något liknande igen, säger Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet till TT.

Men det är betydligt värre på andra håll. Över 500 pilgrimer beräknas ha dött i Mecca av extremvärmen, som just nu plågar regionen. Temperaturerna nådde 51,8 grader vid den stora moskén i Mecka på måndagen, uppger Saudiarabiens nationella meteorologicenter.

Liknande extremvärme har drabbat stora delar av Asien de senaste månaderna. Ett enormt område från Pakistan i väster till Filippinerna i öster har under våren genomgått en historisk värmebölja. Delar av Pakistan och Indien har uppmätt temperaturer kring 50-gradersstrecket, vilket tvingat miljontals barn att stanna hemma från skolan.

Värmen väcker minnen från förra sommaren till liv, då Grekland plågades av extremhetta och den värsta skogsbranden sedan European Forest Fire Information System (Effis) började registrera data år 2000. Över 800 kvadratkilometer brann då, ett område större än New York City.

Men det var inte bara Grekland som drabbades. Över hela jorden brann det på olika turistparadis: Hawaii, Rhodos, Sicilien, Tenerifa. Listan kan göras lång. I Kanada brann ofattbara 13,4 miljoner hektar under den värsta brandsäsongen någonsin.

 

Foto: Felton Davis, Creative Commons

Dela