Myndigheters utsläpp från tjänsteresor har minskat men de totala utsläppen ökar, det visar Naturvårdsverkets årliga rapport om myndigheternas utsläpp.
Positivt är att pandemins effekt om minskning av långdistansflyg och fler digitala möten håller i sig. Utsläppen från flygresor har minskat med hela sju procent mellan 2023 och 2024. Trots flera goda nyheter visar rapporten ändå att flera myndigheter sticker ut i sitt flygande.
De myndigheter som köper flest biljetter för långdistansflyg är samtliga universitet och högskolor. Göteborgs universitet är överlägset på första plats, med 6300 ton koldioxidekvivalenter från långdistansflyg under 2024. Försvarets materielverk (FMV) är den enda myndigheten som inte är ett läroverk, som kvalar in på topp 10-listan.
Flera myndigheter har dock rapporterat en ökning av korta flygresor under 2024. Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) har ökat och kvalar nu in bland de myndigheter med de största utsläppen i denna kategori. Även Försvarets materielverk (FMV), Uppsala universitet och Umeå universitet har ökat utsläppen från korta flygresor.
Foto: Becket P, unsplash
De tio myndigheter som har rapporterat störst utsläpp i kilogram koldioxid från korta flygresor år 2024
Umeå universitet 1436 ton
Försvarets materielverk (FMV) 1046 ton
Polismyndigheten 635 ton
Kustbevakningen 421 ton
Uppsala universitet 411 ton
Trafikverket 313 ton
Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) 287 ton
Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) 209 ton
Skatteverket 154 ton
Arbetsförmedlingen 153 ton
Källa: Naturvårdsverket