Hon offrade sin ministerpost för miljön

Österrikes miljöminister Leonore Gewessler. Foto: Die Grünen Vienna, Austria

Österrikes miljöminister Leonore Gewessler valde till slut att följa sitt samvete och rösta ja till lagen om att återställa natur i EU. Nu riskerar hon att förlora jobbet, bli stämd och orsaka regeringskris.

Redaktionen

create 2024-06-17 update 2024-06-17

I elfte timmen avgjorde Österrikes miljöminister Leonore Gewessler omröstningen i miljörådet om den så kallade naturrestaureringslagen. När Österrike bytte sida kunde lagen röstas igenom, till miljöorganisationers och experters stora glädje.

Men nu riskerar Leonore Gewessler att petas som minister, och bli stämd i domstol för sitt agerande. Österrike hotas också av regeringskris till följd av handlingen. Beslutet om att stödja naturrestaureringslagen var nämligen inte sanktionerat från Gewesslers koalitionspartner, konservativa ÖVP, och Österrikes förbundskansler Karl Nehammer. Det rapporterar bland andra Politico.

Leonore Gewessler, som kommer från det Österrikiska gröna partiet, motiverade sitt beslut så här på twitter:

”Mitt samvete säger mig otvetydigt: Om framtida generationers liv står på spel krävs modiga beslut. Därför röstade jag för naturrestaureringslagen”.

Och så här sa hon inför beslutet vid en presskonferens, enligt Politico:

”Om 20 eller 30 år, när jag ska prata med mina två syskonbarn och visa dem allt det vackra i vårt land och på den här kontinenten, och de frågar mig: ’Vad gjorde du när allt stod på spel?’, då vill jag kunna säga till dem: ’Jag försökte göra så mycket jag kunde'”.

Gewesslers agerande kommer få stora konsekvenser för henne själv och det gröna partiet. Österrikes förbundskansler Karl Nehammer skickade inför omröstningen ett brev till Belgiens premiärminister Alexander De Croo (Belgien är för närvarande EU:s ordförandeland) inför omröstningen och hävdade där att Gewessler inte skulle kunna tala för Belgien.

Gewessler menar dock att hennes agerande är fullt lagligt. ”Anklagelserna i förbundskanslerns brev … är felaktiga och återspeglar inte korrekt den österrikiska rättssituationen,” svarade Gewessler i ett annat brev till De Croo.

Gewessler hänvisar till en lag som säger att hon som enskild minister har rätt att avgöra ståndpunkten i den här typen av frågor i de fall där Österrikes förbundsregioner inte är överens om positionen. Fram till förra veckan motsatte sig regionerna alla lagförslaget, men i sista minuten ändrade regionen Wien uppfattning och därmed anser sig Gewessler har rätt att avgöra beslutet själv.

Eftersom omröstningar i EU:s ministerråd avgörs av de som sitter runt bordet och inga andra, är själva sakfrågan redan avgjord. Lagen har gått igenom.

 

Foto: Die Grünen from Vienna, Austria, Wikimedia commons

Dela