Kalifornien har fått nog – stämmer oljejättarna för mörkläggning

Oljebolagen har känt till klimatförändringarna sedan åtminstone 70-talet, men fortsatt bränna fossila bränslen som om morgondagen inte fanns. Men nu närmar sig räkenskapens dag.

Sven Elander

create 2023-09-18 update 2023-09-18

Delstaten Kalifornien stämmer nu de fem ledande oljebolagen BP, Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil och Shell för att tillsammans med branschorganisationen American Petroleum Institute ha ”orkestrerat en desinformationskampanj under flera decennier för att dölja sambandet mellan produktion av fossila bränslen och klimatförändringar.”

Stämningen beskrivs som en av de mest betydelsefulla rättsliga tvisterna inom klimatområdet hittills. Delstaten hävdar att bolagen ägnat sig åt avsiktlig mörkläggning sedan åtminstone 1970-talet och därmed orsakat utsläpp som förvärrat extrema naturkatastrofer och kostat delstaten tiotals miljarder dollar.

Kalifornien kräver nu att bolagen finansierar en fond varifrån man kan betala för framtida skador som uppstår av klimatförändringarna.

Om delstaten vinner kan det bli en dyr historia för bolagen. Kalifornien är en av de amerikanska delstater som är värst utsatta för klimatkatastrofer. Nyligen drabbades delstaten av den tropiska stormen Hilary och varje år inträffar ett stort antal skogsbränder som förvärras i takt med att klimatet blir allt varmare.

Vågar man hoppas på att rättvisan segrar till slut?

Dela