Katastroflarmet: 20 miljoner riskerar svält

Foto: Silvya Bolliger

Över 20 miljoner människor är i riskzonen för svält i Somalia, Kenya och Ethiopien efter fem misslyckade regnperioder i rad. En ny rapport slår fast att katastrofen har en tydlig koppling till klimatförändringarna.

Sven Elander

create 2023-05-01 update 2023-05-01

Efter fem misslyckade regnperioder i rad blir situationen kring Afrikas Horn allt mer desperat. 22 miljoner människor är i riskzonen för svält i Etiopien, Kenya och Somalia, enligt uppgifter från FN:s barnorganisation UNICEF. Just nu dör en person var 36:e sekund av svält i regionen.

Och enligt en ny rapport från organisationen World Weather Attribution står det nu klart att den fruktansvärda situationen på Afrikas Horn går att koppla till klimatförändringarna.

Sedan oktober 2020 har stora delar av Östafrika upplevt utdragna torra förhållanden. Den nederbörd som fallit har kommit under korta, intensiva skyfall som ofta lett till översvämningar. Den senaste regnperioden hösten 2022 var den femte i följd som gav mycket mindre nederbörd än vanligt.

Torkan har i sin tur lett till sämre skördar, sämre möjligheter till bete, förlust av boskap och minskad tillgång till ytvatten. Den har också förvärrat konfliktsituationen och tvingat hundratusentals människor att lämna sina hem och fly in i torkdrabbade områden.

Vi har tidigare skrivit om hur den svenska regeringens nedskärning av biståndet drabbar många av de organisationer som jobbar med att hjälpa torkans offer. Sverige har skurit ner just på det FN-organ som sysslar med att förse världens mest utsatta människor med mat, livsmedelsorganet WFP. WFP får se stödet från Sverige minska med 47 miljoner kronor 2023 jämfört med 2022. FN:s fond för katastrofbistånd (CERF) får nedskärningar på 36 miljoner. FN:s flyktingorgan (UNHCR) får nedskärningar på 46 miljoner, och FN:s kontor för humanitärt bistånd (UNOCHA) får nedskärningar på 10 miljoner.

Det är jordens mest utsatta människor som får betala det högsta priset för klimatmisslyckandet.

Foto: European Union, 2022 (photographer: Silvya Bolliger)

Dela