”Kejsaren är mer än naken”

Jag försöker desperat att hitta en liknelse som kan beskriva alla vändor kring regeringens klimathandlingsplan. Men det är svårt. Det räcker liksom inte att bara säga att kejsaren är naken. Det skriver Lorentz Tovatt i veckans krönika.

Redaktionen

create 2024-03-25 update 2024-03-25

fact_check Veckans krönika

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev här. STÖTTA Klimatgranskarens ideella arbete, swisha valfri summa till: 123 300 10 47!

Nu är det konstaterat svart på vitt: regeringen har ingen plan för att nå nollutsläpp, trots att detta är det enda som klimatministern upprepat de senaste månaderna. Detta slås nämligen fast av det professor-späckade Klimatpolitiska rådet. De är nästan övertydliga: “Påståendet att handlingsplanen leder ”hela vägen till nettonoll” brister i saklighet”, slog de fast på gårdagens rapportsläpp.

Sågningen är ungefär lika brutal som den som rådet kom med för ett år sedan. Redan då satte rådets alarmklocka igång på högt ljud. Regeringen är den första regering på 20 år som aktivt driver en politik för ökade utsläpp, slogs fast.

Hur beskriver man egentligen regeringens hantering av sin klimathandlingsplan? Jag famlar efter liknelser.

I H.C. Andersens klassiska saga Kejsarens nya kläder sys det kläder till kejsaren som enligt skräddarna är av magiskt tyg och som mindre begåvade människor inte kan se med blotta ögat. I själva verket använder de inget tyg alls. Men eftersom ingen vill framstå som mindre begåvad låtsas alla se kläderna, till dess att ett litet barn utropar att kejsaren ju är naken.

Liknelsen dök upp i mitt huvud, men den är ju helt fel. Barnet som ropar att kejsaren saknar kläder symboliserar ju den modiga som vågar uttrycka det som andra redan sett men inte vågat säga. 

Så är ju inte fallet kring regeringens klimatpolitik i allmänhet och klimathandlingsplan i synnerhet. Här har ju nu alla sagt det som alla ser: Kejsaren är naken, politiken saknas, utsläppen ökar, regeringen saknar en plan som leder till nollutsläpp.

Miljörörelsen har sagt det, myndigheterna har sagt det, journalisterna har pekat på det i sina granskningar och nu kommer spiken i kistan: Klimatpolitiska rådet slår fast att regeringen inte har en plan som tar oss till noll. 

Så om man ska översätta liknelsen så framstår det snarare som att den enda som tror att kejsaren faktiskt har kläder på sig är kejsaren själv. Alltså regeringen. Den är snudd på helt ensam om att mena att den har en politik som faktiskt leder åt rätt håll. Medan alla andra ropar högt: Ni står nakna, ni står nakna!

Dela