Klimatförnekaren Tucker Carlson lämnar Fox News

Foto: Gage Skidmore, Wikimedia commons

Högerextremisten och klimatförnekaren Tucker Carlson har spridit sitt aggressiva budskap på bästa sändningstid. Men inte nu längre.

Sven Elander

create 2023-04-24 update 2023-04-24

“Fox News Media och Tucker Carlson har kommit överens om att gå skilda vägar. Vi tackar honom för hans arbete som värd för kanalen”. Så lyder meddelandet från den amerikanska TV-kanalenmåndagkvällen. Någon närmare orsak anges inte.

Som programledare för den politiska TV-talkshowen ”Tucker Carlson Tonight” på Fox News har Carlson gjort sig känd för sina aggressiva påhopp på personer som inte delar hans högerextrema uppfattning om världen. Klimatfrågan har varit ett återkommande tema för Carlson. Några exempel på hans uttalanden från de senaste åren:

Klimatexperternas mobbning handlar inte om att hjälpa jorden, det handlar om att kontrollera oss.”

Klimat är nu vår statsreligion”.

Grön energi är en del av ett ”krig mot folket”.

Det är ännu oklart exakt varför Carlson och Fox gått skilda vägar, men möjligen hänger det ihop med skandalen kring att Fox News fört fram påståenden om valfusk i det amerikanska presidentvalet, trots att man vetat att dessa anklagelser var falska. Avgången sker bara dagar efter att Fox gjort upp i rätten med rösträkningsföretaget Dominion Voting Systems som hade stämt mediebolaget för ärekränkning.

Dela