Klimatministern om SD-samarbete: Låter bli att prata om oenigheter

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L). Bild: SVT:s 30 minuter

Klimatminister Pourmokhtari har i veckan pekats ut som SD:s favoritminister. Hemligheten? Att bara välja samtalsämnen man håller med varandra om. Det tillkännager ministern i SVT:s 30 minuter.

Jorunn Fagerström

create 2024-02-24 update 2024-02-24

SD:s uppskattning av klimatminister Romina Pourmokhtari har under veckan blivit tydlig. Expressen rapporterade om hur ministern pekats ut som SD:s ”favoritminister” i podden Politikrummet. Därefter hyllades hon av SD-toppen Martin Kinnunen då han kallade henne ”väldigt skicklig”.

Så har det inte alltid låtit. För ett år sedan gick SD-profiler ut med ord om att klimatministern var okunnig och kallade henne ”en liten tjej”. Pourmokhtari hade då en historia av att ta avstånd från SD. Som ordförande i Liberala ungdomsförbundet sa Pourmokhtari blankt nej till samarbete med SD:

– Liberalerna ska inte föra samtal med, samarbeta eller stödja regeringar som samarbetar med SD, sa Pourmokhtari 2021.

Ändå blev Pourmokthari minister i en SD-stödd regering. Och därifrån har glidningen fortsatt. 2022 hette det att SD inte skulle få vara med och utforma klimathandlingsplanen. När klimathandlingsplanen väl presenterades stod Pourmokhtari bredvid SD:s Martin Kinnunen och uppvisade det luddiga dokument som enligt uppgifter bantats kraftigt i slutförhandlingar med SD.

Att det blev såhär är egentligen inte konstigt. I torsdagens 30 minuter gav Pourmokhtari ett svar som förklarar både hennes nyvunna popularitet hos SD och SD:s stora inflytande över klimatfrågan.

– Sättet vi kommer överens på är att vi fokuserar på det vi är överens om, inte på det vi inte är överens om, sa Pourmokhtari.

Hon ger ett exempel på deras enighet: Nuvarande klimatpolitik ska bort.

– Vi är överens om att vi behöver hitta en annan form av styrmedel så vi har förändrat den vi hade, säger hon i programmet.

Och visst har de varit överens. Man har bland annat med stor enighet slopat reduktionsplikten och klimatbonusen.

Ny klimatpolitik verkar dock vara en annan femma. Som påpekas i programmet har Klimatpolitiska rådet kritiserat avsaknaden av alternativa styrmedel till den slopade reduktionsplikten. Det bekommer inte Pourmokhtari. Ministern ser det som en stor framgång att SD ställt sig bakom den utredning som ska vara färdig 2027. Detta trots att utsläppen förväntas öka kommande år och utredningen inte binder SD eller regeringen till några klimatpolitiska åtaganden överhuvudtaget.

SD och Pourmokhtari är rörande överens om en sak: Den rödgröna klimatpolitiken ska bort. Vad de däremot inte är överens om, är någon ny klimatpolitik. Och med klimatministerns framgångsrecept på trevlig stämning med SD lär nedmonteringen av klimatpolitiken fortgå. Uppbyggnaden lyser med sin frånvaro.

Många som röstade på L närde en förhoppning om ett parti som tog kampen mot SD. Pourmokhtari har nu tydligt meddelat motsatsen.

Dela