Larmet inifrån flygindustrin: ”misslyckas dramatiskt”

Photo by Rocker Sta on Unsplash

Flygets omställning är kraftigt skönmålad av den egna branschen. I praktiken väntas utsläppen öka kraftigt framöver. Liknande uppgifter har länge framförts av experter, men kommer nu också inifrån flygindustrin.

Sven Elander

Publicerades create 2025-05-14 Uppdaterades update 2025-05-14

Flygindustrin ”misslyckas dramatiskt” i sina ansträngningar att hantera sin roll i klimatkrisen. Branschen är fast i en affärsmodell som kräver ständigt ökande flygande, vilket förhindrar verklig förändring. ​Det påstår en grupp av experter som själva är eller varit verksamma inom flygindustrin, som som kallar sig Call Aviation to Action. 

I en artikel i tidningen The Guardian kritiserar gruppen industrins överdrivna tilltro till framtida tekniska lösningar för att minska utsläppen. Detta avleder uppmärksamheten från nödvändiga åtgärder som att begränsa antalet flygningar. 

Gruppens argumentation går i linje med ett antal andra avslöjanden som gjorts kring flygets så kallade omställning de senaste åren. Enligt Call Aviation to Action kommer utsläppen från flyget vid år 2050 stå för en fjärdedel av alla mänskligt orsakade utsläpp.

Men det är inte bara flygbranschen som framför orealistiska argument om flygets omställning. Ett antal politiker säger samma sak. Bland annat den svenska regeringen.

”Glöm inte bort att elflyget, inte minst för regionala flygresor, ligger runt hörnet”, hävdade nyligen Liberalernas partiledare Johan Pehrson, i samband med att regeringen tillkännagav att man slopar flygskatten. Eftersom elflyget snart tar över behöver vi inte oroa oss för flygets klimatpåverkan, verkar vara poängen.

Men regeringens egna bedömningar visar att påståendet är helt taget ur luften. Regeringen har nämligen låtit sina egna experter räkna på effekten av regeringens satsning på elflyg. Resultatet är tydligt: Elflyget kommer knappt minska utsläppen någonting inom överskådlig tid.

”Till 2030 är potentialen för elflyg för inrikes flyg begränsad. En något större andel av flygtrafik skulle kunna elektrifieras till 2045, men effekten av denna bedömning till 2045 är osäker och beror på teknik- och marknadsutvecklingen”, skriver regeringenskansliets egna experter i ett underlag som Klimatgranskaren har begärt ut.

Dela