Det var ett tydligt budskap från Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) när hon besökte Luleå i dag med anledning av den allvarliga situationen för strömmingen i Östersjön:
”Mitt parti Liberalerna har länge kämpat för att få ordning på det här och för att reglera inte minst den storskaliga trålningen. Vi behöver reglera det här på ett bra sätt. Sen måste vi se över hur vi kan reglera den storskaliga trålningen så att våra bestånd blir starkare”, sa hon till SVT.
Problemet? Miljöministern sitter i en regering som, tvärtemot vad hon ger sken av i intervjun, drivit på för att fortsätta tillåta storskaligt fiske i Östersjön. EU-kommissionen föreslog i höstas en minimal strömmingskvot för att möta forskarnas varningar om risk för kollaps, men Sverige och flera andra länder gick emot detta. Kvoten blev 55 000 ton, 55 gånger högre än vad EU-kommissionen föreslog. Och Sverige var ”nöjda” med beslutet.
Det är möjligen så att Liberalerna ”länge kämpat” för att få ordning på trålningen. Men resultatet av kampen tycks vara det rakt motsatta.
Experter och miljöorganisationer har riktat skarp kritik mot Sveriges och de andra EU-ländernas agerande:
– Vi är oerhört besvikna, det här är ofattbart. Det här riskerar att skapa en obalans i ekosystemet, och försvinner de funktioner som håller det i balans kan man få en krasch, säger Inger Melander, expert på fiske vid WWF till TT.
– Det här innebär att vi håller på att förlora strömmingen och det påverkar hela Östersjön, säger Beatrice Rindewall, ordförande i Naturskyddsföreningen till SVT.
– Ministrarna tar enorma risker med strömmingen både i egentliga Östersjön och i Bottniska viken. Det de kallar för balanserat i pressmeddelandet är samma vårdslöshet som bidrog till att västra sillen kraschade 2019, östra torsken kraschade 2020, och västra torsken kraschade 2022, säger Charles Berkow, omvärldsanalytiker, Stockholms universitets Östersjöcentrum till DN.
– Forskare har i flera år varnat för att sillen/strömmingen fiskas för hårt och att bestånden riskerar att kollapsa. Torskfisket har redan kollapsat, och det finns varningssignaler även för skarpsillens utveckling, säger Henrik Svedäng, forskare vid Havsmiljöinstitutet och Östersjöcentrum på twitter.