Små och modulära reaktorer, så kallade SMR:er, har länge varit en snackis inom energisvängen. Idén är att lära sig av vindindustrins förmåga att massproducera många enheter och därmed få ner kostnaderna. Ambitionen är att enskilda industrier och mindre orter ska kunna ha varsin egen reaktor.
Men nu går kärnkraftsbranschen ett steg till. Nu är det inte bara vinden som inspirerar utan även solen. Reaktorerna ska nu göras så små att varje villa ska kunna ha en egen reaktor i badrummet eller uthuset. Lösningen sägs vara passande eftersom den slår två flugor i en smäll. Villans (och kvarterets) elförbrukning hanteras på ett planerbart sätt, men den stora mängd överskottsvärme som genereras kan också tas tillvara för att värma huset.
Det är Australien som kommit längst i utvecklingen av micromodulära reaktorer, MMR. Idén föddes när landet nyligen beslutade sig för att börja producera kärnkraftsdrivna u-båtar.
Svensk politik är inte sena att nappa. Moderaterna har snabbt tagit fram ett nytt förslag på MMR-avdrag. Med inspiration från RUT- och ROT-avdragen föreslås ett 50-procentigt avdrag för kostnaden för installation av en MMR-reaktor. Argumentet är bland annat att all fossilfri el behövs samt att det är bra om fler svartjobb inom installationssektorn blir vita.
– Detta är den ultimata lösningen. När varje hem har en egen reaktor är vi klara med klimatutmaningen, som i allra högsta grad är ett rejält problem, säger John Widegren (M), ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet.
Beskeden om den nya tekniken mottas med glädje även inom akademin.
– Nu kan vi alla bli klimathjältar. Jag själv planerar nu att köpa en MMR till badrummet, en till uthuset och en till tvättrummet. Kanske att jag köper en även till gästrummet, det är ändå bara min bror som brukar sova där då och då, säger den spanska professorn i kärnfysik Estas Engañado, verksam vid universitetet Día de los Inocentes.