Målet: skjuta hälften av vargarna

Trots protester från experter och miljöorganisationer genomförs det nu en rekordstor vargjakt. Och siktet är inställt på mer än så, regeringen vill på sikt skjuta hälften av Sveriges vargar.

Lorentz Tovatt

create 2023-01-02 update 2023-01-02

Idag inleds den största vargjakten i modern tid. 75 vargar ska skjutas. Men regeringen nöjer sig inte där, pådrivna även av Sverigedemokraterna. I en intervju med SVT uppger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att ambitionen är att skjuta betydligt fler vargar än så. Regeringen vill nu minska vargstammen från dagens 460 individer till mellan 170-270, med siktet mot den lägre delen av spannet.

Kritiken låter inte vänta på sig, både WWF och Naturskyddsföreningen är djupt kritiska till en så utbredd jakt. I en artikel i Dagens ETC skriver Naturskyddsföreningen:

 

Vi är oroade. Vargstammen är i en svår situation på grund av dess isolering, utbredd illegal jakt och problem med inavel.

Att skjuta en så stor del av vargstammen kan få allvarliga konsekvenser. Vargen är rödlistad. När Artdata­banken skärpte vargens status till starkt hotad för två år sedan, var det just för att vargstammen minskat. När vargstammen är liten ökar risken för att olyckor, sjukdomar och genetiska problem sammanlagt orsakar en så kallad utdöendespiral.

 

Dela