Mätning: starkt stöd för mer ambitiös klimatpolitik

Foto: Mika Baumeister, unsplash 

En klar majoritet av svenska folket vill ha en politik som gör att vi når klimatmålen, visar en ny opinionsmätning. Och det gäller både för Tidöväljarna och för oppositionspartierna.

Sven Elander

create 2024-02-27 update 2024-02-27

En ny opinionsmätning visar att tre av fyra svenskar tycker att det är viktigt att regeringen för en politik som leder till att Sverige når klimatmålen. Och stödet är brett, också hos Tidöväljarna anser en klar majoritet att målen bör nås. Opinionsmätningen är gjord av Sifo på uppdrag av Naturskyddsföreningen.

– Det är tydligt att regeringen för en politik som strider mot opinionen. Majoriteten av svenskarna vill att regeringen ser till att vi når våra klimatmål, vilket står i kontrast till miljöminister Romina Pourmokhtaris uttalande i SVT:s 30 minuter om att hennes politik är ett resultat av att väljarna röstat för billigare bränsle, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Samtidigt säger också två av tre svenskar att de är ganska eller mycket oroliga för klimatet. Oron är lika stor på landsbygden som i städer.

– Väljare i hela landet från både höger- och vänsterskalan vill se en vettig klimatpolitik. Det går inte att hävda något annat. Politiker kan hitta lösningar för att hörsamma människors oro för privatekonomin på andra sätt än att slänga klimatpolitiken under bussen, säger Beatrice Rindevall.

Trots detta har regeringen sedan valet lagt fram en politik som ökar utsläppen och tar Sverige längre från klimatmålen. Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har vid flera tillfällen pekat på valresultatet som en förklaring till den förda politiken. Hon har tidigare också sagt att ”jag kan bara beklaga att så många partier går till val på sänkta bränslepriser”.

Kanske kan dessa nya siffror ge lite råg i ryggen inför kommande förhandlingar i regeringen.

 

Foto: Mika Baumeister, unsplash

Dela