Meteorologen om extrema nyårsvädret: ”Total galenskap” 

Den värmebölja som svepte över Europa på nyårsdagen beskrivs av experter som extrem. Över hela kontinenten krossades värmerekord på löpande band.

Sven Elander

create 2023-01-03 update 2023-01-03

Badväder i Nederländerna och sommarvarmt i Alperna – i början av januari? Det låter som ett skämt men på nyårsdagen fick stora delar av Europa uppleva temperaturer omkring 15 grader över det normala.

Meteorologen Maximiliano Herrera, som driver twitterkontot Extreme Temperatures Arond the World har sammanställt en lista över de väderrekord som på kort tid slagits runt om i Europa.

I minst sju europeiska länder slogs värmerekord för januari på nyårsdagen. Lettland, Litauen, Danmark, Belarus, Nederländerna, Polen och Tjeckien. I danska Abed var det 12,6 grader och i nederländska Eindhoven hela 16,9. Dagen därpå sattes värmerekord för januari även i Österrike med 18,9 grader.

Även i Ukraina har det slagits värmerekord på löpande band, med temperaturer på 14,9 grader i Lviv och 13,2 i Kiev. Totalt rör det sig om över tusen europeiska väderstationer som slagit sina månadsrekord.

Det som gör denna värmebölja extra spektakulär är att värmerekorden på många håll slagits med en marginal på 4-5 grader. De har fullkomligt krossat de tidigare noteringarna. Normalt sett slås rekord med några enstaka tiondelar.

Maximiliano Herrera menar att värmeböljan ”överskuggar allt som vi sett historiskt” och att det är ”total galenskap. Inget liknar detta”.

Dela