Miljöministern berömmer SD: ”konstruktiva”

Miljöminister Romina Pourmokhtari. Bild: Regeringen.se

Samarbetet i klimatfrågan mellan SD och L tycks gå bra. Miljöministern berömmer nu SD för att vara ”konstruktiva när vi förhandlar”.

Redaktionen

create 2024-03-12 update 2024-03-12

Det var på en kaffeträff med riksdagsjournalisterna i förra veckan som frågan om samarbetet mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna kom upp. Och samarbetet tycks gå alldeles utmärkt. Tidningen Europaportalen medverkade vid träffen:

”En annan fråga som dominerade kaffeträffen var hur klimatministern, som gjort sig känd som en uttalad SD-motståndare, kunde samarbeta med Sverigedemokraterna. Men enligt henne var detta i praktiken inget problem då SD “är konstruktiva när vi förhandlar” och att de också är “måna om att det går bra för Sverige”. 

Och uppskattningen tycks vara ömsesidig. Expressen rapporterade nyligen om hur ministern pekats ut som SD:s ”favoritminister” i podden Politikrummet. Därefter hyllades hon av SD-toppen Martin Kinnunen då han kallade henne ”väldigt skicklig”.

Så har det inte alltid låtit. Som ordförande i Liberala ungdomsförbundet sa Pourmokhtari blankt nej till samarbete med SD:

– Liberalerna ska inte föra samtal med, samarbeta eller stödja regeringar som samarbetar med SD, sa Pourmokhtari 2021.

Ändå blev Pourmokthari minister i en SD-stödd regering. Men också i inledningen av Tidösamarbetet verkade det finnas en viss skepsis mot SD från miljöministerns sida. 2022 hette det att SD inte skulle få vara med och utforma klimathandlingsplanen. Men när klimathandlingsplanen väl presenterades stod Pourmokhtari bredvid SD:s Martin Kinnunen och uppvisade det luddiga dokument som enligt uppgifter bantats kraftigt i slutförhandlingar med SD.

Kanske bygger det goda samarbetet på den kompromissvilja som Liberalerna uppvisat i förhandlingarna. Liberalerna lovade inför valet 2022 att fasa ut fossila subventioner. ”Subventioner, inklusive skattelättnader och stöd, till fossila bränslen i Sverige såväl som globalt ska successivt avskaffas”. L lovade också att elektrifieringen av bilar skulle skyndas på.

Men varför låta storslagna vallöften stå i vägen för ett gott samarbete?

Nej, man säger ju en sak innan valet, och så en (annan) sak efter. Bonusen för elbilar togs bort med omedelbar verkan. Och miljarder lades på att sänka priset på bensin och diesel, så att de fossila subventionerna i stället ökade.

Nu ökar visserligen utsläppen, men samarbetet är konstruktivt och givande.

Dela