Ministerns desperata twittrande efter budgetbluffen om klimatanpassning

Efter det otäcka skredet i Stenungsund har debatten om regeringens nedskärningar i klimatanpassning blossat upp. En huvudperson är minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin. Nu kan Klimatgranskaren avslöja att han far med osanning. Regeringens ”höjning” av budgeten är i själva verket en sänkning.

Lorentz Tovatt

create 2023-09-25 update 2023-09-25

Efter en sommar och en tidig höst med extrema väderhändelser så som stormen Hans och skredet i Stenungsund var det många som lyfte på ögonbrynen när regeringen kraftigt skar ner på pengarna till klimatanpassning.

– Att regeringen sänker anslaget för klimatanpassning direkt efter stormen Hans är anmärkningsvärt. Kommuner har skrikit ut att de behöver statliga medel för att klimatanpassa, men det finns inget svar på det behovet, sade till exempel Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall till Aktuell Hållbarhet.

Men därefter har det rått förvirring. Representanter från regeringen har menat att de inte alls sänker budgeten och förklaringen är att det finns pengar på ett annat område som också går till klimatanpassning. En av de som deltagit i debatten är regeringens minister med ansvar gör civilt försvar, Carl-Oscar Bohlin, som ägnat en stor del av helgen åt att skylla ifrån sig och kritisera media på twitter. Han skrev bland annat:

Det större anslaget i sammanhanget, nämligen det som kan användas av kommuner för att genomföra fysiska klimatanpassningsåtgärder höjs till 507 miljoner i BP24 (485 miljoner 2023).

Det som Bohlin vill visa här är att det för kommande år (BP24 står för budgetproposition för år 2024) kommer bli mer pengar till klimatanpassning än vad som finns i budgeten för 2023.

Men hur ligger det egentligen till?

Jo, när man tittar närmare på det så ljuger ministern. Det är mycket riktigt så att pengarna för nästa år inom denna del av budgeten är högre än för 2023. Men vad är skälet till det? Jo, det finns två skäl till det. Det första är att regeringen för ett år sedan skar ner på exakt det anslaget. Därefter gick de in i våras och skar ner ytterligare. Det betyder följande: budgeten för klimatanpassning under Bohlins del av budgeten har gått från 520 miljoner 2022 (rödgrön regering) till 482 miljoner för 2023 och därefter ytterligare sänkning i våras (blå regering) till att nu landa på 507 för nästa år – alltså en sänkning på totalen.

Om man då räknar ihop alla delar av budgeten och ser hur mycket regeringen totalt drar ner så landar det på 63 miljoner kronor jämfört med innan regeringen tog över makten.

Vi ber om ursäkt för sifferbingot i detta inlägg, men det viktiga här är alltså att regeringen mitt i klimatförändringarnas tidevarv kraftigt skär i de pengar som ska användas för att skydda oss mot extrema väderhändelser. Sen är det ju också anmärkningsvärt att vi har en minister med ansvar för samhällets krisberedskap som antingen inte har koll på sina anslag eller medvetet far med osanning.

Dela