Moderata fossilfrustrationen: ”jävlas med Stockholms bilister”

Foto: Holger Ellgard

Food trucks, loppisar och konserter i stället för tung biltrafik mitt i stan? Förslaget hann knappt presenteras förrän topplocket flög av på Stockholmsmoderaterna.

Sven Elander

create 2023-11-10 update 2023-11-10

Nu ska delar av Sveavägen i Stockholm bli gågata på prov. Boende i området har länge klagat på buskörning, bilträffar som gör luften dålig, höga bullernivåer och skadegörelse. Som ett svar på det vill den styrande majoriteten förbjuda bilar mellan Odengatan och Kungstensgatan under fyra helger nästa sommar. Det rapporterar tidningen Mitt i Stockholm.

I stället för biltrafik blir det nu food trucks, loppisar och konserter på denna del av gatan.

Reaktionerna från Moderaterna, som sitter i opposition i Stockholm, har inte låtit vänta på sig. Oppositionsborgarråd Dennis Wedin (M) rasar i en kommentar över förslaget:

– Vår bild är att man bara gör det här för att jävlas med Stockholms bilister. Det blir stökigare i trafiken – omvägar och inte någon vinst för miljön, säger han till tidningen Mitt i Stockholm.

Förslaget kommer bara några veckor efter beskedet om att fossilbilar helt ska förbjudas att köra i vissa delar av centrala Stockholm från 2025. Samtidigt ska en så kallad stadsmiljözon införas i Gamla Stan, där syftet är att all biltrafik ska begränsas – även elbilar. Bland annat slopas nästan alla parkeringsplatser i Gamla Stan, för att göra utrymme för gång och cykel.

Även då var reaktionerna från Moderaterna kraftiga:

– Nu stängs de som inte har råd med elbil ute på ett väldigt drastiskt sätt, sa oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) till DN.

Den politiska linjen från partiet är i alla fall tydlig: Stå upp för rätten att köra bil på varje gata i centrala Stockholm, varje dag året runt. Engagemanget för rätten att andas ren luft, promenera eller cykla säkert är däremot inte lika stark.

 

Foto: Holger Ellgard/I99Pema Wikimedia Commons.

Dela