Från och med påskdagen lever Östersjöns sälar farligt. 1 000 gråsälar, 200 knubbsälar och 200 vikare ska skjutas, efter ett beslut från regeringen. Det rapporterar bland annat DN.
Enligt regeringen ska beslutet främja fiskbestånden, genom att minska sälars konsumtion av fisk. Naturskyddsföreningen sågar beslutet som de menar saknar vetenskaplig grund.
– Det finns inga belägg för att en ökad säljakt skulle hjälpa till exempel strömmingsbeståndet i Östersjön, säger Ida Carlén, sakkunnig i havsfrågor på Naturskyddsföreningen till DN.
Att Östersjöns fiskbestånd är i kris är däremot plågsamt uppenbart. Torskbeståndet i östra Östersjön hade 2023 minskat med 85 procent sedan 1980, och i västra Östersjön med lika mycket sedan 1999. Strömmingsbeståndet har minskat med 92 procent sedan 1980-talet. I många områden är även gäddan och abborren hotade.
Regeringen vill ogärna se ett samband mellan detta och det omfattande fisket i Östersjön. I höstas gick landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) med på fördubblad strömmingskvot, trots larmen. Istället är det en annan aktör som utpekas till bov i dramat; sälen. Mycket orättvist, menar Ida Carlén.
– Det är fel att ge sälen skulden för att Östersjön har kraschat, säger Ida Carlén till DN.
Ida Carlén varnar för att en såhär omfattande säljakt i förlängningen kan hota sälarnas fortlevnad. Att de överhuvudtaget kommer närmare kusten för att leta mat beror på utarmningen av strömming i yttre havsområden.
– Problemet med brist på fisk är att vi fiskar för mycket. Sälstammen i dag är något mindre än den har varit historiskt, för 100–150 år sedan, påpekar Ida Carlén.