Naturskyddsföreningen och Greenpeace köper in sig i storbanker – vill stoppa klimatskadlig utlåning

De senaste åren har SEB, Swedbank och Nordea lånat ut över 92 miljarder kronor till fossila bolag. Nu köper två av Sveriges största miljöorganisationer in sig i bankerna för att försöka förändra inifrån.

Joakim Söder

create 2023-03-02 update 2023-03-02

Enligt ett pressmeddelande som publicerades på torsdagen har Naturskyddsföreningen och Greenpeace köpt aktier i några av Sveriges största banker. Syftet: att försöka tvinga storbankerna att sluta med klimatskadlig utlåning. 

– Att köpa aktier innebär att vi blir delägare och får rätt ha synpunkter på hur bankernas verksamhet ska bedrivas. Därför har Naturskyddsföreningen och Greenpeace nu tillsammans lämnat in motioner till bankernas bolagsstämmor, där vi kräver att de agerar i linje med vetenskapen och slutar ge lån till bolag som fortsätter att expandera sin fossila utvinning, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen i pressmeddelandet. 

Fair Finance Guide, Naturskyddsföreningen och Greenpeace har i en rapport som publicerades förra året visat att Swedbank, SEB och Nordea lånat ut över 92 miljarder kronor till fossila bolag de senaste två åren. En del av lånen gick till bolag som letar ny olja i arktis, utvinner skifferolja eller driver kolkraft, vilket enligt miljöorganisationerna knappast rimmar med bankernas utlovade klimatambitioner. 

Organisationerna sätter även press på de svenska, statliga pensionsfonderna. Deras röster kan vara avgörande för att förslagen ska gå igenom på storbankernas bolagsstämmor.

– Nu måste svenska pensionsfonder agera för att få stopp på bankernas klimatskadliga affärer. Det vore en viktig insats för klimatet och skulle uppskattas av svenska pensionssparare, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide i pressmeddelandet.

Dela