Nedskärning slår hårt mot nationalparker

Foto: Finska regeringen

Statliga resurser till nationalparker och naturreservat har minskat kraftigt. Nu varnar organisationer för att vandringsleder förfaller.

Sven Elander

create 2024-07-31 update 2024-08-01

Svenska Turistföreningen (STF) varnar för konsekvenserna av de stora neddragningar som gjorts på budgetposter som går till att sköta Sveriges nationalparker och naturreservat. Sedan 2017 har budgeten per skyddat område nästan halverats om vi tar hänsyn till inflationen, enligt STF.

Nedskärningarna leder enligt STF på sikt till att det blir svårare för allmänheten att komma ut i naturen, skriver SvD. Det kan handla om rastplatser eller vandringsleder som förfaller, toaletter som inte kan underhållas eller andra saker som försämrar tillgängligheten.

Förra hösten släppte regeringen den glädjande nyheten om att man ”satsar 500 miljoner på skydd av värdefull natur”. Vid en första anblick ser detta så klart ut som en höjd ambitionsnivå. Men höjningen motsvarar bara ungefär en tredjedel av vad man skar bort från naturskyddet i föregående års budget.

Det som komplicerar saken är att två budgetposter i miljöbudgeten (utgiftsområde 20) har snarlika namn. Anslagspost 1:3 ”Åtgärder för värdefull natur” och anslagspost 1:14 ”Skydd av värdefull natur”. Det var den senare som höjdes med 500 miljoner och därmed landade nästan lika högt som innan nedskärningen. Men den förra, skötsel av värdefull natur, låg kvar på ungefär samma nivå.

Om båda posterna räknas samman så ligger de fortfarande ungefär en miljard lägre än vad de gjorde innan den nuvarande regeringen tillträdde.

Varför är dessa pengar så viktiga? Svenska Turistföreningen har sammanfattat det i en kampanj:

I den senaste budgeten skar regeringen ner rejält på skötsel och skydd av naturreservat och nationalparker. Det betyder att vindskydd, vandringsleder, dass och grillplatser inte kan underhållas och på sikt kan behöva stängas. Det finns heller inga pengar till att informera om allemansrätten eller för att starta kommunala naturvårdsprojekt.

Och nu ser vi alltså svart på vitt att det som man i kampanjen varnade för blivit verklighet.

För närvarande förhandlar regeringen om budgeten för 2025. Vågar vi hoppas på mer pengar eller blir det en upprepning av trixandet från förra året?

Dela