Nej till 13 vindkraftsparker – motsvarar 18 kärnkraftsreaktorer

Tidöregeringen säger nej till 13 vindkraftsparker och hänvisar till Försvarsmakten.

Markus Barnevik Olsson

create 2024-11-04 update 2024-11-04

Under 2023 byggdes en hel del havsbaserad vindkraft i Europa – i totalt sju länder. I Sverige färdigställdes ingen ny havsbaserad vindkraft, trots stort intresse bland företag.

På en presskonferens den 4 november 2024 meddelande klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att totalt 13 vindkraftsparker inte får tillstånd att byggas i Östersjön. Beskedet innebär att Sverige går miste om 146,2 TWh förnybar energi. Det motsvarar hela Sveriges årliga energiproduktion, alternativt nästan 18 kärnkraftsreaktorer.

– En etablering av dessa skulle medföra en oacceptabel påverkan på försvarets intresse, fastslår statsråd Pourmokhtari.

Hänvisningar till Försvarsmaktens intressen är en av de vanligaste orsakerna till att ny vindkraft får avslag av regeringen. För att komma runt detta problem genomfördes en studie år 2022 av Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI), på uppdrag av Försvarsmakten och Energimyndigheten. Där identifierades flera möjliga åtgärder efter en analys av tillståndsprocesserna i övriga nordiska länder. Bland annat slår FOI fast att det är fullt möjligt att kombinera olika intressen med villkorade tillstånd.

Beskedet från klimatministern visar att regeringen inte har gått vidare med förslagen.

Försvarsmaktens grunduppdrag är att öka och värna Sveriges säkerhet. På FN-nivå har Sverige skrivit under Parisavtalet, på EU-nivå har Sverige röstat för den europeiska klimatlagstiftningen, samt i Sverige gäller den svenska klimatlagen sedan 2017. Att inte ställa om från fossil energi till förnybar energi kommer med stora risker för Sverige och dess närområde, såväl säkerhetspolitiska som klimatologiska.

Under förra året stod Nederländerna för hälften av utbyggnaden med över 300 vindkraftverk, varav svenska Vattenfall byggde hälften av dessa verk. Storbritannien färdigställde bland annat 114 stycken dansktillverkade vindkraftverk, tillräckligt för att förse över 1,6 miljoner hem med ren el. Ny havsbaserad vindkraft byggdes även i Frankrike, Danmark, Tyskland, Norge och Spanien.

Bild: Regeringen

fact_check Vindkraftsparker som fått nej

Arkona vindkraftspark, Skåne 5.5 TWh

Aurora, Gotland 24 TWh

Baltic Offshore Beta, Blekinge 14 TWh

Baltic Offshore North, Stockholm 8 TWh

Cirrus Windfarm, Blekinge 10 WTh

Dyning, Gotland 10 TWh

Erik Segersäll, Södermanland 19.5 TWh

Energipark Neptunus, Blekinge 15 TWh

Pleione, Gotland 8 TWh

Skidbladner, Gotland 11.7 TWh

Skåne Havsvindpark, Skåne 7 TWh

Södra Victoria, Blekinge 6.5 TWh

Triton, Skåne 7 TWh

TOTALT = 146.2 TWh

Dela