Norrlandskommunen prisas — minskad bilism och mer kollektivtrafik

Bild: ExplainsTrains, Creative Commons

Vännäs kommun i Västerbotten har lyckats minska andelen pendlarresor med bil, och fått kommuninvånarna att ta tåget i stället. Nu får kommunen en utmärkelse för sitt arbete.

Sven Elander

create 2024-10-01 update 2024-10-01

Vännäs kommun i Västerbotten prisas nu för sitt arbete med att minska bilismen och öka andelen kollektivtrafikresenärer. Det är organisationen Gröna Mobilister som i en ny rapport lyfter fram kommuner som arbetar aktivt för ett mer hållbart resande.

Vännäs är med sina 9 000 invånare en så kallad ”pendlingskommun” enligt SKR:s indelning. Många av kommunens invånare jobbar i centralorten Umeå och det är ca 30 kilometer mellan de båda stadskärnorna.

Vad är det då Vännäs lyckats med?

Jo, körsträckan per capita i bilar som är registrerade i Vännäs kommun har minskat nästan 12 procent från år 2010 till år 2023, betydligt mer än de drygt sex procent som gäller för hela riket under perioden. Det framgår av Gröna Mobilisters rapport. Under samma period har befolkningen i kommunen vuxit från drygt 8 400 till knappt 9 100 invånare.

Den stora förklaringen? Bättre kollektivtrafik!

Den så kallade Vännäspendeln, en tågförbindelse mellan Vännäs och Umeå, startade i slutet av 2011 och har blivit en succé. Vännäspendeln erbjuder kortare restider än med bil och har 10–15 avgångar per dag. 2023 gjordes 138 500 påstigningar på sträckan.

– Vi ser ett generellt samband mellan bättre kollektivtrafik och mindre bilism i Sveriges kommuner, säger Per Östborn, projektledare på Gröna Mobilister. Detta samband blir särskilt tydligt i Vännäs.

Vännäs har också lyckats placera sig högt på listan över andelen elbilar. År 2023 var andelen elbilar bland nyregistreringarna 53 procent, vilket placerar Vännäs på plats sex på topplistan bland alla svenska kommuner.

– Vännäs är ett lysande exempel på att små kommuner i norra Sverige kan bli föregångare i omställningen till hållbar mobilitet, säger Jesper Johansson på Gröna Mobilister.

 

Bild: ExplainsTrains, Creative Commons

Dela