Koldioxidupptaget i skog och mark måste öka kraftigt för att Sverige ska kunna nå EU:s klimatmål till 2030. Men det blir oerhört svårt att åstadkomma. Det säger nu klimatminister Romina Pourmokhtari i en intervju med Sveriges Radios Klotet. Ett problem är att utvecklingen de senaste åren gått åt fel håll. Upptaget av koldioxid i skog och mark ökar inte, det minskar. Bland annat till följd av ökad avverkning, enligt SR Klotet.
Det här är ett fundamentalt annorlunda budskap jämfört med hur det låtit från klimatministern de senaste veckorna, då hon gång på gång upprepat att Sverige väntas nå EU:s klimatmål till 2030. Klimatministern, och regeringens övriga företrädare, har här syftat på ett annat av EU:s klimatmål, det som rör utsläpp från bland annat transporter. Men även detta mål blir svårare att nå när Sverige nu tycks misslyckas med målet om att öka inlagringen i skog och mark.
Det finns dock ytterligare ett problem med påståendet. Även om vi begränsar oss till det så kallade ESR-målet är det inte alls säkert att detta uppnås med regeringens politik. SVTavslöjade nyligen att Finansdepartementets beräkningar bygger på Naturvårdsverkets underlag till klimatredovisningen. Här finns det två olika scenarier: ett där Sverige med den nya höjda reduktionsplikten precis klarar EU:s mål, och ett där Sverige fortfarande är långt ifrån att klara målet.
När det gäller Sveriges egna klimatmål till 2030 ser det ännu mörkare ut. Enligt Naturvårdsverket behöver Sveriges utsläpp minska med 7 procent per år för att målet ska nås, men regeringens politik väntas bara sänka utsläppen med 7 promille under nästa år.