Nya torksmockan: ”Spannmålet är kört”

Foto: George Hodan

Runt om i landet vittnar jordbrukare om den allvarliga torkan. Årets första skörd gav bara 25 procent av normalt på många håll. Och köerna till slakterierna är redan långa.

Sven Elander

create 2023-06-11 update 2023-06-11

Våren 2023 har varit ovanligt torr i stora delar av landet och nu varnar Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) för att torkan kan få allvarliga konsekvenser för jordbruket. Organisationen genomför nu flera krismöten med jordbrukare runt om i landet.

– Vi är vana vid försommartorka och helsommartorka, men i år är värre än någonsin, säger jordbrukaren Folke Pleijert i Tveta utanför Hultsfred till TV4.

Just nu växer det bara gräs där Folke Pleijert haft möjlighet att konstbevattna. Förra året tvingades han minska antalet kor för att säkerställa att de fick mat. Och med ytterligare foderbrist och skenande elkostnader för vattenpumparna, förvärras läget för varje dag.

På Öland är ser det inte bättre ut. I Aftonbladet vittnar jordbrukaren Andreas Wiström om att det knappt regnat alls sedan april. Det har redan nu fått konsekvenser för gårdens produktion.

– Spannmålet är helkört, det blir en dålig skörd i år på Öland och i Kalmar. Majsen och vallen kan fortfarande bli helt okej, men inte bra, säger han till Aftonbladet.

Från Skåne rapporteras att man på många håll bara kunnat skörda ungefär 25 procent av normalskörden hittills i år. Och köerna till slakterierna är redan långa. Många befarar redan nu att årets skörd inte kommer ge tillräckligt med foder till djuren.

Många oroas också för att läget ska bli lika allvarligt som den rekordvarma sommaren 2018. Då bedömde LRF att jordbruksnäringen i Sverige tappade 10 miljarder kronor och gick miste om nästan hela spannmålsskörden spannmålsskörden.

Dela