Den globala matproduktionen hotas nu på allvar av klimatförändringarna. En ny rapport från expertkommissionen Global Commission on the Economics of Water varnar för att hälften av världens matproduktion hotas till 2050 på grund av extremväder, torka och översvämningar.
– Vatten är klimatkrisens första offer. De förändringar vi nu ser på global nivå sätter hela stabiliteten i jordens system på spel, säger Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research till The Guardian.
Vatten är en förutsättning för matproduktion. Experterna i kommissionen slår fast att klimatförändringar har stört den globala vattenbalansen för första gången i människans historia, vilket påverkar både tillgången till vatten och livsmedelsproduktionen globalt.
Redan i dag ser vi allvarliga effekter på matproduktionen globalt. I viktiga matproducerande områden som Kalifornien och delar av Afrika och Asien kämpar jordbrukare redan i dag med minskade skördar och vattenransonering. I andra delar av världen, som Sydostasien, har översvämningar och skyfall lett till minskade skördar.
Men det vi ser i dag är bara början på något mycket mycket värre. Forskare varnar för att antalet och intensiteten av extremväder, som orkaner och kraftiga regn, kommer att fortsätta öka, vilket förvärrar obalansen i vattencykeln. Som en konsekvens av detta hotas jordbruket.
Experterna bakom rapporten lyfter fram ett antal skarpa rekommendationer med anledning av den nya rapporten. Bland annat behöver vi omedelbart arbeta för att minska jordbrukets beroende av vatten och kvävebaserade gödningsmedel, skala upp så kallad mikrobevattning, införa regenerativt jordbruk och minska beroendet av vattenintensiva livsmedel.
Rapportförfattarna skriver också att världens länder bör bevara och återställa naturliga gröna vattenmiljöer: Senast 2030, bevara 30 procent av skogarna och återställ 30 procent av försämrade ekosystem, särskilt de som bidrar till en stabil vattencykel.
Foto: Stefanie Loos, wikimedia commons