Ökade utsläpp från Vings flygbolag

Bild: Pressbild, Ving

De totala utsläppen från företaget Vings flygbolag Sunclass Airlines ökar 2024 jämfört med 2023. Men företaget anser sig ändå vara på rätt väg – eftersom utsläppen per passagerare går ner.

Sven Elander

Publicerades create 2025-03-17 Uppdaterades update 2025-03-18

Företaget Ving är Sveriges största bolag när det gäller resor. Ving ägs av ​Nordic Leisure Travel Group, som också äger flygbolaget Sunclass Airlines, varifrån researrangörens största utsläpp kommer.

Sunclass Airlines har som mål att minska utsläppen med 19 procent till 2030 och 50 procent till 2040. Men inte som andel av totala utsläpp, utan per passagerare.

Det innebär alltså att företaget kan röra sig närmare sitt eget klimatmål samtidigt som koldioxidutsläppen ökar. Och just detta skedde under 2024. Förklaringen är att stora ökningen av antalet passagerare äter upp minskningen per flygstol. Det framgår av företagets nya hållbarhetsrapport.

Klimatgranskaren har ställt frågor till Ving med anledning av siffrorna:

– Ja, det stämmer i och med att vår återhämtning av historiska volymer från tiden innan Pandemin fortsatt pågår och att vår totala volym av resor har ökat från 2023 till 2024. Dock är vi inte tillbaka på samma nivåer som var 2019. Vi väljer därför att ha just utsläpp per passagerarkilometer som vår primära KPI gällande hur vi effektiviserar och förbättrar vår flygverksamhet, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving till Klimatgranskaren.

Ser ni det som ett problem att de totala utsläppen från Sunclass Airlines ökade?

– Vi är medvetna om att vårt samlade CO2-utsläpp har ökat under vårt senaste verksamhetsår jämfört med föregående år. Samtidigt har vi klart lägre utsläpp än innan Pandemin, då vi både hade en större samlad flygvolym, men också en mindre effektiv flygplansflotta och inte lika optimerade processer och verktyg för att kunna flyga mer effektivt.

Claes Pellvik menar att man kan vänta sig minskade utsläpp framöver, när bolaget byter till mer effektiva flygplan. Bolaget lyfter också fram ökad användning av biobränsle i flygplanen, så kallat SAF. Hållbarhetsredovisningen visar dock att flygplanens bränsle till 98 procent var fossilt under 2024, endast 2 procent var så kallad SAF.

Planerar ni att vidta åtgärder för att minska de totala utsläppen från Sunclass Airlines?

– Vi har inga konkreta planer för att minska vårt totala utsläpp. Men som nämnts så förväntar vi inte att öka våra volymer de kommande år, utan de kommer ligga stabilt. Ska vi kunna reducera våra totala emissioner markant så är vi beroende av ny teknik som kan hjälpa oss och resten av flygindustrin, säger Claes Pellvik.

En stor del av Vings resor går till Sydeuropa, en region dit det är fullt möjligt att ta tåget. Under de senaste åren har vi sett ett uppsving inom framför allt nattåg, där allt fler länder väljer att satsa på hållbara alternativ till flyget.

– Vi har under åren gjort flera tester med att erbjuda paketresor med tåg ner i Europa. Så långt kan vi dock konstatera att produkten inte är tillräckligt tillförlitlig och feedback från de gäster som åkte har inte alls legat i nivå med våra övriga paketresor med flyg. Så det gör att vi fn inte erbjuder några tågresor. Men i takt med att tåginfrastrukturen och bokningssystem förbättras så kommer vi säkert göra nya tester i framtiden. I slutändan är det alltid kundernas intresse för en tågprodukt som avgör om vi kommer ha större volymer inom den typen av resande, säger Claes Pellvik.

 

Bild: Pressbild, Ving 

Dela