I ett försök att undkomma den växande kritiken från miljörörelsen och behålla investerare har flertalet oljebolag världen över antagit mål om nettonollutsläpp. Ett exempel är det norska oljebolaget Equinor som satt mål om nå nettonollutsläpp till år 2050. Trots detta planerar bolaget för flera nya fossila projekt, bland annat i Arktis.
Men nu sätter FN ner foten.
I en rapport som lanserades under COP27 i Sharm el-Sheik skriver FN:s expertråd att icke-statliga aktörer inte kan göra anspråk på att vara netto noll och samtidigt fortsätta att utveckla och investera i nya fossila bränslen. De skriver att netto noll är helt och hållet oförenligt med fortsatta investeringar i fossila bränslen och att även avskogning och andra miljöförstörande aktiviteter är diskvalificerande.
Detta innebär att också de svenska banker som investerar i fossila projekt diskvalificeras från netto noll-gemenskapen enligt FN.
Rapporten, som syftar till att minska greenwashingen och jämna ut spelplanen för icke-statliga aktörer som företag, organisationer och regioner, innehåller också en punkt om lobbyism. Det står att icke-statliga aktörer inte kan lobba för att underminera sin regerings ambitiösa klimatpolitik direkt, genom branschorganisationer eller andra samarbeten. Istället måste de anpassa sitt påverkansarbete, sitt ledarskap och sina affärsstrategier till sina klimatåtaganden. Detta skapar följdfrågor även för svenska företag. Många är medlemmar i branschorganisationen Svenskt Näringsliv, som bland annat genom sin tankesmedja Timbro konsekvent arbetat för att urholka svensk klimatpolitik.
Vid rapportlanseringen sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att vi måste ha nolltolerans mot netto noll-greenwashing. En extra känga delades ut till oljebolagen och deras finansiella möjliggörare.
– Att använda falska ”net-noll”-löften för att täcka över storskalig expansion av fossila bränslen är förkastligt. Det är ett totalt bedrägeri. Denna farliga mörkläggning kan skjuta vår värld över klimatklippan. Bluffen måste få ett slut, säger Guterres.
Hårda men välbehövliga ord, säger vi.