Oro i Sydsverige efter stoppade vindkraften: ”ökade elpriser”

Ebba Busch (KD), energiminister. Foto: Per Pettersson, licens CC BY 2.0 DEED

Vattenfalls besked om att man pausar planerna på vindkraftsparken Kriegers flak, till följd av regeringens politik, har slagit ner som en bomb i södra Sverige. Nu väntar kraftigt höjda elpriser.

Redaktionen

create 2024-09-04 update 2024-09-04

Det var i måndags (2/9) som det statliga företaget Vattenfall meddelade att man pausar planerna på att bygga havsvindkraftsparken Kriegers Flak utanför Skånes kust. Förklaringen är enkel: Regeringen har ändrat reglerna och kommer inte längre stå för anslutningskostnaden. Att försvåra för etableringen av havsvind på det här sättet var ett tydligt vallöfte från flera regeringspartier.

Nu står det klart att regeringens åtgärd väntas leda till kraftigt ökade elpriser. Helene Biström, vindkraftschef på Vattenfall, uttrycker sig så här till Aftonbladet.

– Vi pratar 2,7 terawattimmar per år. Det skulle naturligtvis leda till lägre elpriser. Det blåser väldigt mycket till havs och varje timme det blåser skulle det ju vara lägre elpriser.

Sydsvenska Handelskammaren, som organiserar företag i södra Sverige, är mycket kritiska till utvecklingen. När Vattenfall lägger Kriegers flak-projektet på is försvinner runt en fjärdedel av de projekt som ligger i pipeline – vilket motsvarar 5-10 öre dyrare el än annars, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Per Tryding till TT.

– Det är inte allt. Men det är ett rejält bett i äpplet, säger han.

En ny rapport från Svensk Vindenergi visar också att det finns fler delar av politiken som motarbetar vindkraften. Ingen av de elva ansökningar om vindkraftsprojekt som avgjordes slutligt under första halvåret 2024 fick tillstånd. Ansökningarna gällde tio landbaserade vindkraftsprojekt och ett i territorialhavet. Det kommunala vetot stoppade sex av dessa ansökningar. De elva projekten hade kunnat producera ca 16,7 TWh, vilket motsvarar två av Sveriges befintliga kärnkraftsreaktorer, eller elanvändningen från papper- och massaindustrin.

Svensk Vindenergi vädjar nu till regeringen om att införa ett paket för att få fart på utbyggnaden igen: en rättssäker ordning för den kommunala tillstyrkan av vindkraft, tydliga incitament för närboende samt bättre incitament till kommuner genom att överföra fastighetsskatten för vindkraft till kommuner.

Att något sådant skulle ske är dock inte särskilt sannolikt. Entusiasmen inför vindkraft verkar sval från energiministern, för att uttrycka saken milt.

Dela