Paris parkeringssmocka – tripplar avgiften för SUV

Foto: Sprencer Davis

Parisborna har sagt sitt: att parkera sin bil i Paris kan snart bli betydligt dyrare. I alla fall om bilen i fråga är tung. 

 Redaktionen

create 2024-02-05 update 2024-02-05

En majoritet av de röstande i en folkomröstning ställde sig på söndagen bakom en tredubbling av parkeringsavgifterna för tunga bilar, rapporterar France Info.

Förslaget som kommer från Paris stadshus omfattar fossil- och hybridbilar som väger mer än 1,6 ton. Dessa föreslås få betala 18 euro i timmen i den centrala delen av Paris och 12 euro för de mindre centrala delarna. För rena elbilar gäller samma regler från två ton.

De nya reglerna planeras börja gälla den första september. Boendeparkering, tjänstefordon och taxibilar ska undantas från regelverket. Deltagandet i folkomröstningen var ungefär sex procent. 

Paris borgmästare sedan tio år, Anne Hidalgo, har gjort sig känd för att på allvar ta upp kampen för hållbar mobilitet och sänkta utsläpp i den franska huvudstaden. Genom att förbjuda bilar äldre än 14 år minskade trafiken 2016 med 6,5 procent på bara några veckor, och har fortsatt nedåt. Tack vare kraftiga insatser för cykeltrafiken, inte minst under pandemin, har cyklandet i Paris ökat med 35 % sedan 2019.

Dela