”Vi ser i undersökningar att svenskar när de köper sin julskinka tycker det är viktigt att djuren har haft det schyst, men samtidigt kan deras sparpengar gå till verksamhet som leder till väldigt stort lidande för djuren, till ställen där djuren behandlas på ett sätt som vore olagligt i Sverige” Så säger Jakob König, Sveriges Konsumenters projektledare för granskningen, till DN idag.
Svenska banker och fonder investerar i globala köttföretag som starkt kritiseras gällande djurhållning, avskogning och utsläpp enligt granskningsrapporten Fair Finance Guide. ”Det här är en väldigt problematisk bransch som ännu inte visat tecken på att vilja ställa om och det är därför vi har tittat på detta” säger Jakob König.
Världens största företag inom köttindustrin är högriskaktörer gällande djurvälfärd, drivande inom avskogning av Amazonas och enorma utsläppare. År 2022 stod de sex största kyckling- och fläskproducentern för utsläpp av 180 miljoner ton koldioxid. Det motsvarar fyra gånger mer än Sveriges territoriella utsläpp samma år. Samma företag har placerat sin produktion i länder där regleringen av djurrätt är svag.
Samtliga undersökta aktörer, Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank, Länsförsäkringar bank, Skandia och AP-fonderna, har investerat i dessa företag. Den sammanlagda summan uppgår till över 1,5 miljarder kronor. Enligt Jakob König tros även en betydlig summa gå till företagen genom utlånade pengar: ”Vi kan inte uppge några belopp för det är för dålig insyn kring utlåningen på grund av banksekretessen. Men vi har sett tecken på att det finns sådan finansiering också”
Hur och om kött produceras är en viktig fråga för många svenskar. Nära en tiondel av svenskarna uteslöt allt kött ur sin diet år 2021 enligt Axfoods vegobarometer. Rekordmånga av köttätarna är villiga att betala extra för att köttet ska vara svenskt enligt en marknadsundersökning som Novus har tagit fram på uppdrag av Svenskt kött. Detta är extra anmärkningsvärt i tider då livsmedelspriserna har stigit kraftigt. I samma undersökning uppger 87 % att de oftast äter svenskt kött.
Många svenskar lägger tid, pengar och kraft på omtanke om djur och klimat. Rapporten belyser att deras sparpengar används annorlunda.