Regeringens arbete för att nå riksdagens mål om att främja cyklande lyser med sin frånvaro. Även Trafikverket och Transportstyrelsen behöver ägna frågan större uppmärksamhet. Det visar en ny granskningsrapport från Riksrevisionen.
Enligt Riksrevisionen brister den statliga cykelinfrastrukturen på många punkter; den är varken tillräckligt sammanhängande eller trafiksäker. Dessutom är staten är betydligt oftare än kommunerna ansvarig för vägar i dåligt skick runtom i landet. Det är särskilt beklagligt givet att nästan hälften av olyckorna bland cyklister är kopplade till vägarnas utformning och underhåll.
– Bristerna har i praktiken lett till att cykelinfrastruktur inte håller ihop, att andelen som cyklar inte ökar och att onödigt många cyklister skadas allvarligt på grund av bristande trafiksäkerhet, uppger Johannes Österström, projektledare för granskningen, i en kommentar på Riksrevisionsens hemsida.
Riksrevisionens rekommendationer till regeringen och ansvariga myndigheter kan sammanfattas i uppmaningen: Börja bry er om frågan. Det är en önskan som delas av många i Sverige – inte minst de uppemot 814 000 personer som cyklar varje dag.
Per Hasselberg, ordförande på Cykelfrämjandet, är inte sen att kritisera regeringens uteblivna arbete. I en kommentar till Dagens industri säger han:
”Alla borde vara chockade över den grova misskötseln som nu konstateras ske. Sju av tio svenskar vill att cyklingen i Sverige fördubblas till 2035, och det är ett demokratiproblem att staten missköter sitt uppdrag och går emot folkviljan. Vi är glada att Riksrevisionens granskning lyfter de problem som vi sett och pekat på länge. Riksdagen och folket vill se handling, men regeringen och myndigheterna misslyckas till den grad att utvecklingen går bakåt”.
Foto: Levi Meir Clancy on Unsplash