Rekordsatsningarna som kan fälla krokben för kärnkraften

Bild: Levan Badzgaradze på Unsplash

Runt om i världen investerar länder och företag i havsbaserad vindkraft. Nu kan en ny våg av rekordinvesteringar i Sveriges närområde innebära nådastöten för ny kärnkraft.

Lorentz Tovatt

create 2024-03-15 update 2024-03-15

Just nu pågår en kapplöpning om ny energi i världen och Europa. På de flesta håll är slaget redan avgjort – nästan all ny el som installeras i världen idag består av vindkraft eller solkraft.

Men i Sverige försöker regeringen bjuda motstånd. Här vill man istället bygga den dyrare kärnkraften. Men nu kommer nya siffror som gör kalkylen för kärnkraften ännu sämre.

Det är Aegir Insights som presenterat siffror på hur mycket ny havsvind som investeras i. Och bara för i år investeras det rekordmycket i världen – 65 GW.

I Sveriges direkta närhet (Danmark, Baltikum osv) erbjuds nu havsområden till vindbolag motsvarande hela 26-30 GW. Det är mer än vad hela det svenska elsystemet kan prestera när det producerar som mest el. Samtidigt ligger nu 18 havsprojekt i svenska vatten som kan producera en nästan dubbelt så stor effekt på regeringens bord och väntar på beslut.

För planerna på svensk kärnkraft kan detta innebära riktigt dåliga nyheter. Kärnkraft är betydligt dyrare än havsbaserad vindkraft, vilket gör att den får svårare att konkurrera. Och om all denna planerade vindkraft faktiskt tas i drift kommer den pressa de nordiska elpriserna nedåt, vilket gör det ännu svårare att få kärnkraftens kalkyl att gå ihop.

Kärnkraftens kostnader har rusat i höjden, den riskerar att bli dubbelt så dyr som regeringen planerat för, vilket SVT rapporterat om.

Regeringen kan dock välja att låta skattebetalarna ta smällen. Men då blir det ett dyrt kalas, vilket Klimatgranskaren kunnat visa tidigare.

Som skattebetalare gäller det nu helt enkelt att be till högre makter för att regeringen inte ska gå vidare med sina planer att låta oss ta den ekonomiska bördan av deras vallöften.

Dela