Rockströms Golfströms-varning: ”Kan knäcka Amazonas”

Foto: Frankie Fouganthin/Amazônia Real. Wikimedia Commons.

Johan Rockström varnar i en intervju för de katastrofala konsekvenserna om golfströmmen kollapsar. Och ger en rejäl känga till Sverige.

Sven Elander

create 2024-02-12 update 2024-02-12

En ny studie varnar för att Atlantens havsströmmar inklusive Golfströmmen kan komma att kollapsa till följd av klimatförändringarna, och att utvecklingen kan gå mycket snabbare än man tidigare trott.

Den nya studien, publicerad i Science Advances, har tittat närmare på salthalten i den södra delen av Atlanten mellan Kapstaden och Buenos Aires och hur denna förändrats över tid. I värsta fall kan systemet vara på väg mot en så kallad tipping point, där förändringen plötsligt går rasande snabbt.

Johan Rockström, chef för Potsdaminstitutet och en av Sveriges tyngste klimatforskare, kommenterar de nya rönen i Aftonbladet:

– Jag skulle vilja kalla en AMOC-kollaps för en global katastrof. Det skulle med stor sannolikhet knäcka Amazonas regnskog, det får konsekvenser för temperaturerna ända ner på tropiska områden och fullständigt ändra levnadsmöjligheterna.

Golfströmmen ingår i ett större system av havsströmmar som kallas AMOC och som är avgörande för att varmt vatten ska transporteras norrut i Atlanten, vilket i sin tur ger oss i Skandinavien ett relativt behagligt klimat.

Om golfströmmen kollapsar innebär det väldigt mycket kallare väder hos oss, och varmare i tropikerna. Följderna skulle bli katastrofala för livsmedelsproduktionen och tvinga enorma mängder människor att flytta från sina hem.

För att undvika de värsta scenarierna skulle världens utsläpp behöva minska snabbt.

– Den svenska klimatpolitiken går stick i stäv med detta. Det är en av de stora sorgerna, att ett av världens mest klimatmedvetna länder rör sig i helt fel riktning klimatpolitiskt i förhållande till vetenskapen, säger Johan Rockström till Aftonbladet.

Inte långt efter att Aftonbladets artikel publicerats gick regeringen genom infrastrukturministern ut och slog ett slag för ökat flygande och en ordentlig utbyggnad av Arlanda.

 

Foto: Frankie Fouganthin (Wikimedia Commons), Amazônia Real (Wikimedia Commons).

Dela