I Liberalernas budgetmotion år 2019 fanns ett spännande och nytt förslag på grön skatteväxling: en “plastpåseavgift”. Bara ett år senare genomfördes reformen av Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Löfvenregeringen med stöd av Liberalerna och Centerpartiet som en del av Januariavtalet. Plastpåseskatten hade även stöd av Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.
När skatten infördes irriterade sig många på det höga priset – jag själv inkluderad. Är det verkligen så här vi motverkar våra omfattande miljöproblem? Sedan började jag återanvända samma plastpåse flera gånger. Det var förvånande hur fort det gick att ändra på beteendet. Snabbt visade det sig att jag inte var ensam.
Resultatet från plastpåseskatten var över all förväntan. Från att svensken årligen konsumerade mellan 55-80 plastpåsar störtdök siffran till mellan 14-17 stycken. Tur var det. EU:s förpackningsdirektiv 94/62/EC har nämligen ett minskningsmål om max 40 plastpåsar per person, senast år 2025. Tack vare plastpåseskatten såg Sverige ut att klara av målet med råge.
Under sommaren 2024 genomfördes en kundpanelsstudie bland medlemmar i Apotek Hjärtats kundklubb. Deltagarna fick svara på hur de tycker att apoteket bör agera i samband med att skatten på plastpåsar slopas. Mer än varannan person var positiva till att behålla priset och skänka överskottet till välgörande ändamål, utveckling eller innovation.
Panelstudiens resultat bekräftades på många sätt även av en Novusundersökning – över hälften av svenskarna tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska.
Den 1 november avskaffades plastpåseskatten i Sverige. Trots detta behåller ICA-ägda Apotek Hjärtat samma pris på sina plastpåsar – överskottet går till Världsnaturfondens miljöarbete. Förvånande nog följer inte resten av ICA-gruppen efter. Det är ett underbetyg för Sveriges ledande dagligvaruaktör.
Om butikerna i stället sänker priset på plastpåsar kommer användningen att öka, och Sverige riskerar att missa EU-målen. Då väntar böter.
Plastpåseskatten inbringade årligen över en halv miljard kronor till statskassan. Det räcker för att finansiera regeringens budget för svensk miljöforskning mer än fem gånger om. Det motsvarar ynka 1,6 procent av vad regeringen spenderar på subventioner av fossila bränslen. Kanske är det bra att regeringen går miste om en halv plastmiljard för att driva på klimatförändringarna ännu mer?
Samtidigt finns det så oerhört mycket man kan åstadkomma med en halv miljard kronor. Det är dock inte självklart att regeringen alltid vet bäst vad pengarna ska gå till. Därför är Apotek Hjärtats insats fullständigt genialisk. Om samtliga butiker behåller samma pris på plastpåsar som vi numera har vant oss vid, och skänker överskottet till miljöorganisationer, har näringslivet plötsligt infört Sveriges mest effektiva miljöskatt.
Därför borde vi alla uppmana varenda butikskedja att göra det enda rätta. Att bibehålla priset på plastpåsar och skänka överskottet till miljöorganisationer får inte bara en garanterat positiv miljöpåverkan, det stödjs sannolikt även av era kunder.
Det är dags för företagen att ta större ansvar när vi har en regering som saknar engagemang och handlingskraft för klimat- och miljökrisen.
Markus Barnevik Olsson