SD har trollfabrik – vi har folkrörelse

Ytterhögern måste avlöna människor för support. Vilken tragisk politisk rörelse är inte detta? Det menar Jorunn Fagerström i veckans krönika.

Jorunn Fagerström

create 2024-06-14 update 2024-06-14

fact_check Klimatgranskarens nyhetsbrev

Denna krönika kommer från Klimatgranskarens nyhetsbrev som ges ut varje fredag. Skriv upp dig här.

 

Det var ren magi. Om du ännu inte har sett filmklippet av Jimmie Åkesson när Miljöpartiet slog Sverigedemokraterna i EU-valet: Gör det! Du behöver inte vara miljöpartist för att älska det. Du kan bara njuta av i vilken utsträckning Åkesson inte är miljöpartist. Hans min när Vänsterpartiets procentandel ramlade in kan jag bara fantisera om (skicka gärna klipp om du har något!)

Min känsla när Sveriges röster i EU-valet presenterades var enorm stolthet. Dels över Sverige – hur vi stack ut i ett alltmer högerextremt EU genom rödgrön succé. Men också över alla er. Alla ni som är en del av klimatrörelsen. Ingenting av det här kom gratis.

Regeringen har skyllt Sveriges ökade utsläpp på att ”svenska folket vill ha det så”. Det är ren lögn. Svenskar i allmänhet bryr sig (vad regeringen än säger) mycket om klimatfrågor. Vi visste det, och ni visste det.

Årets EU-val var ett avgörande val för klimatet. Därför bad vi om er hjälp för valaffischer, kampanjande, skrivande och pengar till en helsida i SvD. Gensvaret var enormt! Från norr till söder har uppmaningen om att rösta för klimatet tronat på gator och torg. Vi har fått så mycket stöd och pepp.

Det här genuina och breda engagemanget kan våra politiska motståndare bara drömma om. Titta på SD:s trollfabrik. Hur skrämmande dess existens än är, så är den också glädjande. För faktum är: Ytterhögern måste avlöna människor för support. Lika patetiskt som att hyra middagsgäster eller betala för beröm. Vilken tragisk politisk rörelse är inte detta?

Nästa gång du ser ett högertroll debattera med en trädkramare på internet kan du trösta dig med att högertrollet är fiktivt, trädkramaren verklig. En röd halsduk som gräns mot klimatförändringar stickades av tusentals mammor. De drevs av engagemang och politisk passion. Om en röd halsduk skulle stickas som mur mot flyktingar skulle det bli en vansinnigt dyr historia för SD.

Sveriges gröna gir må vara ett undantag i EU. Kommer vårt valresultat då spela någon roll? Mer än någonsin. EU:s Green Deal och Fit for 55 är redan på plats. Nu handlar det om att verkställa politiken. Det vill säga; någon med engagemang, kompetens och driv ska finnas i Bryssel. Hålla ögonen öppna. Peka på vad som utlovats, skrapa på ytan av floskler som kommer levereras. Aldrig har gröna politiker i Bryssel varit så viktiga.

Sverigedemokraternas retorik är alltid densamma. Klimatpolitik är något som tvingas på svenska folket från politiker i allmänhet och EU-politiker i synnerhet. Ni visade dem att de har fel. Nu följer fem år av att klimatpolitik tvingas på politiker i allmänhet, och EU-politiker i synnerhet. Av er, av oss.

Dela