SD lovar köra över L igen om bensinpriset

Foto: Wikimedia Commons, Kristian pohl/Regeringskansliet

Klimatministern vill att hela regeringsunderlaget ska gå till val på en gemensam linje om vägtrafikens utsläpp 2026. Men SD avfärdar redan alla förslag som innebär dyrare bensinpris.

Redaktionen

create 2024-03-06 update 2024-03-06

Klimatministern har haft svårt att få ihop kalkylen när det gäller utsläpp från vägtrafiken. Alla förslag som ministern lagt fram för att sänka utsläppen (koldioxidskatter, reduktionsplikt, utsläppshandel) innebär i någon mån högre bensinpris. Och de övriga Tidöpartierna har gått till val på sänkta bensinpriser.

Att knäcka denna nöt har varit … utmanande. Först skulle en lösning komma i klimathandlingsplanen i höstas. Men där kom i stället ännu en ny utredning. Under tiden som utredningarna pågår ökar hela tiden utsläppen.

När ministern träffade riksdagsjournalisterna häromdagen lade hon fram en ny idé:

– Jag räknar med att hela regeringsunderlaget ska kunna gå till val på en linje, sa Romina Pourmokhtari då, citerad i Dagens ETC.

Ministern var också tydlig med att denna plan inte innebär ett maktskifte utan att hon ska fortsätta regera i samma konstellation.

För att sammanfatta det hela: planen bygger på att 4-procentspartiet Liberalerna lyckas övertyga SD, M och KD med sammanlagt 45 procent av rösterna att överge en av sina viktigaste profilfrågor.

Planen hann leva i några timmar innan Sverigedemokraternas klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen avfärdade den. SD kommer inte ställa sig bakom förslag som gör det dyrare att köra bil.

– Det kommer naturligtvis inte att hända, säger han till ETC.

Kinnunen avslöjade också en annan intressant sak i intervjun:

– Vi vet inte ens om det finns en proposition färdig 2026, säger han.

Det kanske inte ens blir någon plan. Och samtidigt som utredandet pågår så har den politik som lagts fram börjat få effekt:

Elbilsförsäljningen rasar. Privatmarknaden är enligt branschorganisationen iskall. I stället ser vi nu en renässans för fossilbilar. Bensinbilarnas andel ökade från 22,4 till 25,5 procent i februari 2024 jämfört med samma månad 2023. De rena elbilarna minskade under samma period från 31,3 till 28,3 procent. 

Samma boom för fossilbilar syns på andrahandsmarknaden. Andrahandspriset på bensinbilar ökade med 1,4 procent i februari jämfört med månaden innan, medan uppgången för dieselbilar var 0,7 procent, enligt siffror från Wayke. 

Utvecklingen gå med andra ord rakt emot det som Liberalerna utlovade i valrörelsen 2022: snabbare övergång till elbilar och att de fossila bränslena ska bort.

 

Foto: Landstingshuset/Wikimedia Commons, Kristian pohl/Regeringskansliet

Dela