SD överkörda – nu blir det mer vindkraft

Regeringens godkännande av två nya vindkraftsparker till havs innebär en total överkörning av SD. Det är goda nyheter för klimatet.

Sven Elander

create 2023-05-17 update 2023-05-17

Regeringen har nu satt ner foten kring två av de totalt sju havsvindsparker som väntar på godkännande. Det blir grönt ljus för de båda parkerna Galene och Kattegatt Syd som båda ligger utanför Sveriges territorialvatten utanför Varberg respektive Falkenberg. De två nya vindkraftsparkerna beräknas bidra med 6,5 TWh till elproduktionen i sydvästra Sverige, motsvarande en hel kärnkraftsreaktorer.

Vindkraften har varit en fråga som splittrat regeringsunderlaget. Sverigedemokraterna säger blankt nej till ny vindkraft och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt har till och med sagt att partiet vill ”plocka bort” de vindkraftverk som redan byggts.

Nu blir det tvärtom. Och beslutet har redan rört upp känslor i regeringsunderlagets största parti.

– Regeringen försöker kringgå oss i vindkraftsrelaterade frågor, säger SD:s näringspolitiske talesperson Tobias Andersson till TT. Till GP säger han att regeringens agerande ”bryter mot Tidöavtalet” och att frågan måste tas upp på partiledarnivå.

Frågan är dock vad som ska tas upp på partiledarnivå, och om inte tåget för att påverka redan gått.

Antingen är det så som miljöministern säger, att Tidöavtalet inte inkluderar några samarbeten kring tillståndsprocesser. I så fall har SD avtalat bort möjligheten att påverka vindkraftsutbyggnaden redan på förhand.

Eller så är det så som Tobias Andersson säger, att SD har ”stängts ute” från processen. I så fall är frågan varför partiet nöjer sig med att skicka fram arga riksdagsledamöter och kommunalråd.

I vilket fall som helst tyder det mesta på att SD faktiskt låtit sig köras över om vindkraften. I så fall är det goda nyheter för klimatet.

 

Dela